Nogomet
205

Adnan Gušo: Nadam se da će Željezničar na Koševu igrati otvoreno i pobijediti

Piše: D. B.
U okviru 28. kola BHT Premijer lige BiH na stadionu Asim Ferhatović Hase se igra vječiti derbi između Sarajeva i Željezničara. Svoje uspomene iz igračkih dana i očekivanja od novog derbija u razgovoru za Klix.ba podijelio je bivši golman Plavih Adnan Gušo.
Adnan Gušo (Foto: Klix.ba)
Adnan Gušo (Foto: Klix.ba)
Gušo je veći dio svoje golmanske karijere proveo u Željezničaru, stajao je između stativa gola Plavih, a određeni period je proveo kao trener golmana na Grbavici. On i danas vrlo emotivno doživljava susret gradskih rivala.

"Emocije su pomiješane, igrao sam te derbije kao mlad golman, imam iskustva u duelima s vječitim rivalom i u poznijim igračkim godinama, a bio sam i u ulozi trenera. Cijeli svoj život sam proveo na Grbavici", izjavio je Gušo.

On očekuje tešku utakmicu i pobjedu Željezničara na Koševu.

"Derbi je derbi, u toj utakmici forma ne znači gotovo ništa. Sitnice će odlučivati, a ja se nadam da će Željezničar pobijediti. Jasno je da će to biti teška utakmica. Željo odlično igra u gostima, nije poražen ove sezone. Iskreno se nadam da će Plavi izaći na Koševo i igrati otvoreno", rekao je nogometni veteran.

Pohvalio je rad aktuelnog stručnog štaba Željezničara te je istakao važnost derbija za obje ekipe s obzirom na borbu za titulu.

"Trener Odović je napravio ekipu koja je spoj mladosti i iskustva. Sarajevo mora ići na pobjedu na svom terenu i pred svojim navijačima. Nadam se da će biti puno golova, realno je očekivati jednu dobru utakmicu, jer se u njoj može odlučiti ko će osvojiti titulu. Ko pobijedi teško će ispustiti titulu", smatra Gušo.

Njemu je u sjećanju ostao derbi odigran prije 17 godina.

"Naravno, to je derbi iz 1998. godine na Koševu, bio sam kapiten na toj utakmici umjesto povrijeđenog Muharemovića. Zubanović je postigao gol u 90. minuti u nezaboravnoj utakmici. Osim njega, fenomenalno je odigrao Hurić, spasio je i dva ili tri gola. Ta utakmica je sjećanje za cijeli život", kazao je bivši golman Željezničara.

Iako nestrpljivo dočekuje derbi, Gušo neće otići na Koševo.

"Ne vjerujem da ću otići na Koševo. Otkad sam prije dvije godine napustio Željezničar, posvetio sam se svojoj školi golmana koju vodim sa bivšim golmanom FK Sarajevo Adnanom Pervanom. Utakmicu ću gledati putem TV-a s prijateljima, najviše zbog ovih događaja u posljednje vrijeme na stadionima. Ne želim učestvovati u tome niti gledati te stvari", jasan je bio Gušo.

Nakon završetka ove sezone će definitivno završiti igračku karijeru i posvetiti se svojoj školi nogometa.

"Još uvijek sam u Goraždu, potpisao sam ugovor samo kako bih pomogao u slučaju potrebe. Ekipa je još u borbi za prvo mjesto, ali je malo dalje od tog cilja nego ranije, bit će teško izboriti ulazak u Premijer ligu. Što se mene tiče, ja neću ostati u klubu jer imam previše posla u svojoj školi", završio je Gušo.