Nogomet
22

Adnan Čustović za Klix.ba: Belgijski bokovi su naša šansa

Piše: A. M.
Adnan Čustović
Adnan Čustović
Adnan Čustović ne tako davno nosio je dres reprezentacije Bosne i Hercegovine. Nekadašnji Zmaj danas sa uspjehom obavlja funkciju pomoćnog trenera u Kortrijku. Naše večerašnje protivnike poznaje odlično, a o njihovom trenutnom kvalitetu rado je pristao govoriti za Klix.ba.

"Nisam rekao ništa novo ako konstatujem da će biti iznimno teško. Belgija trenutno spada među pet najboljih reprezentacija na svijetu. Imaju zlatnu generaciju i pokriveni su odlično na svim pozicijama u timu", poručuje iz svog belgijskog doma Čustović.

Upitali smo ga i za eventualne slabe tačke Belgije, ako one u ovom momentu ikako i postoje.

"To su bez sumnje njihovi bokovi koji po meni nisu spram ostatka tima. Tamo su Vertonghen i Alderweireld koje možemo probijati. Zbog toga bih volio da se naš selektor više okrene igri po boku", smatra naš sagovornik.

Posebno je Čustović izdvojio jednog od Belgijanaca.

"Nainggolan koji igra sa Pjanićem u Romi je njihov najvažniji igrač. On je donio ravnotežu u tim koja je prethodno nedostajala. Mnogo radi u defanzivi, a Belgija takvog igrača u prošlosti nije imala", dodaje Adnan.

Čustović je djelimično zadovoljan kako su Zmajevi izgledali u Velsu.

"Možda je malo više trebalo reda u veznom redu. Sticao se dojam da naši igrači guše jedan drugog. Možda bi nam bolju igru donijela promjena formacije. Ja sam uvjeren da bismo bolje izgledali u postavci sa jednim napadačem i pojačanim veznim redom. Možda nam nedostaje još jedan igrač poput vanserijskog Bešića koji bi krpio rupe. Medunjanin je odličan u igri prema naprijed, ali i njemu u defanzivnim zadacima dosta toga nedostaje. U odbrani mi se svidio Šunjić, ne razmišlja puno, siguran je u dodavanjima i dominantan u skoku. Objektivan problem je izostanak Seje Salihovića i Seada Kolašinca zbog čega silom prilika rupu na lijevom boku krpi Lulić koji koji je korisniji u igri prema naprijed. Drugi problem je što nekoliko naših igrača nisu standardni u svojim klubovima i još uvijek traže pravu formu", zaključio je Čustović.