Bh. nogometaš gradi karijeru u Austriji
11

Adis Suljanović trese mreže, ima ponude Sturma i Mattersburga

Piše: Dalibor Bošnjak
Adis Suljanović je sedamnaestogodišnji nogometaš bh. porijekla koji živi u Austriji gdje uspješno gradi svoju karijeru. Dok trese protivničke mreže, Adis hrabro i odlučno korača ka većem klubu i nada se ostvarenju svog sna, a to je prilika da zaigra u reprezentativnom dresu BiH.

Adis Suljanović je mladi i nadareni napadač bečkog Wiener Sportcluba, koji se takmiči u austrijskoj Regionalnoj ligi Istok. Nogometom se Adis počeo baviti od šeste godine u Austriji. Prve nogometne korake je napravio u Vöcklabrucku, koji je također u to vrijeme bio u regionalnoj ligi.

U međuvremenu je sa roditeljima preselio u Beč, gdje se nastavio baviti nogometom. Adis je do sada u karijeri igrao za bečke klubove Slovan i Viennu. Bio je redovan član bečke reprezentacije U15 te nastupao na međunarodnim turnirima u Slovačkoj, Mađarskoj, Austriji i drugim zemljama. Nerijetko je bio i najbolji strijelac tih turnira.

S obzirom na njegovu visinu, snagu i izdržljivost prebačen je u dvije godine stariju ekupu, a uz to je igrao i u ekipi sa svog uzrasta. Tako je za ekipu U14 u sezoni 2008./2009. postigao čak 46 golova,

Njegovi treneri kažu da se radi o igraču koji odlično šutira objema nogama. Veoma je posvećen svojoj karijeri, a uzor mu je bh. reprezentativac Edin Džeko.

Adis je u posljednje tri utakmice dao dva gola, a upisao je i dvije asistencije. Do sada je nekoliko puta bio najbolji igrač i strijelac svog kluba.

Trenutno ima ponude od Sturma iz Graza, gdje igra i bivši bh. reprezentativac Samir Muratovič, te od Mattersburga, za koji nastupa naš Adnan Mravac. Adisov san je zaigrati za neki klub u njemačkoj Bundesligi, a nada se i da će svojim igrama zaslužiti priliku u mlađim selekcijama reprezentacije BiH.