Nogomet
0

Adis Jahović: U Ukrajini može izbiti rat, ne želim rizikovati život

Piše: D. B.
Adis Jahović
Adis Jahović
Makedonski reprezentativac, bivši igrač Sarajeva i aktuelni član ukrajinske Vorskle, Adis Jahović, zbog napete situacije u Ukrajni nije sa svojim klubom. Odbio je vratiti se u zemlju i trenutno je u Njemačkoj, odakle je za portal Klix.ba razjasnio svoju situaciju.

"Kao što znate, sve je počelo u novembru zbog toga što vlasti u Ukrajini odbile potpisati sporazum o približavanju Evropskoj uniji. U početku smo mislili da će se sve brzo smiriti, međutim, situacija je postajala sve gora i gora. Trenutno su protesti po gradovima, a najgore je na otoku Krimu. Trenutno sam u Njemačkoj sa suprugom i sinom i ne želim se vratiti u Ukrajinu dok se situacija ne smiri. Svakog trenutka može izbiti rat. Imam suprugu i sina, ne želim rizikovati život", izjavio je Jahović.

Prvenstvo u Ukrajini bi trebalo početi 15. marta, ali će vjerovatno ponovo biti odgođeno. Uprava kluba ne pravi probleme Jahoviću što se nije vratio s priprema, koje su trajale od 12. januara do 2. marta.

"Sezona bi se trebala nastaviti sredinom ovog mjeseca, ali vjerovatno će biti odgođeno. U klubu poštuju moju odluku i rekli su mi da sačekamo. Imam ugovor do ljeta i ne znam šta će se dogoditi. U klubu mi je bilo lijepo, pripreme sam sjajno odradio, četiri gola i tri asistencije u sedam odigranih utakmica. U odličnoj sam formi i nastavljam trenirati, ali u Ukrajinu ne idem dok ne bude sigurno. Bolje mi je ovdje trenirati sam ili s nekim njemačkim klubom nego rizikovati život. Ipak, nadam se da će sve biti dobro i da ću se vratiti u klub kako bi završio prvenstvo", kazao je napadač Vorskle.

Njegova Makedonija će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj igrati u grupi C sa Španijom, Ukrajinom, Luksemburgoom, Slovačkom i Bjelorusijom.

"Nažalost, nisam pozvan za prijateljsku utakmicu 5. marta, stigao je novi trener pa želi probati neke nove igrače. Grupa je teška. Španija je favorit, a konkurencija za drugo mjesto nam je zaista velika. Ipak, nećemo odustati, sve se može, lopta je okrugla. Mislim da će Španija biti prva, a da će nama pripasti drugo mjesto", rekao je Jahović.

Prokomentarisao je i B grupu u kojoj će BiH igrati protiv Izraela, Belgije, Velsa i Andore i Kipra.

"Ako BiH ostane ovako snažna i bude igrala kao do sada, uz Belgiju je favorit za plasman. Volio bih da se kvalifikuje na EP. Navijat ću za Zmajeve u Brazilu, a i u kvalifikacijama", smatra Makedonac.

Iako je poprilično davno napustio FK Sarajevo, Jahović prati igre bivšeg kluba.

"Vidio sam da izgubili u Zenici, bilo je to neugodno iznenađenje za mene jer Sarajevo sad ima najsnažniju ekipu. Mislim da im samo treba vremena da se ugiraju", završio je Jahović.