Nogomet
379

Adis Hušidić Baggio za Klix.ba: Poziv iz NSBiH učinio bi me sretnim i ponosnim

Piše: A. D.
(Adis Baggio Hušidić)
Adis Hušidić ili Baggio kako ga zovu u SAD-u spada u red najboljih veznih igrača u najjačoj fudbalskoj ligi Amerike.

Fudbaler Los Angeles Galaxyja nedavno se okitio naslovom prvaka SAD-a. Sportska priča dječaka koji je usljed ratnih golgota pobjegao iz rodne Velike Kladuše započela je na Univerzitetu Illinois, odakle je nakon dvije godine prešao u Chicago Fire.

Potom je jednu sezonu proveo u švedskom Hamarbyju, nakon čega se vratio u SAD, ali ovaj put u najbolji tamošnji klub Los Angeles Galaxy. Adis igra na više pozicija u veznom redu.

“Paralelu između MLS-a i vodećih evropskih klubova svako pravi na svoj način i u mjeri koliko se razumije u fudbal. Različiti su pogledi iz ugla navijača, stručnog analitičara ili trenera. Kao fudbaler koji je igrao u Švedskoj, a danas nastupa u MLS-u, o ligi SAD-a mogu reći samo najbolje. Liga je kvalitetna, odlično organizovana i stremi ka fudbalskom savršenstvu. Puno se trči i velika važnost se pridaje igri u oba pravca. Amerika je bogata zemlja, pa se svakim danom otvaraju novi stadioni i dolaze svjetski poznati igrači, što je veoma dobro za 300 miliona Amerikanaca koji su zaljubljeni u fudbal”, rekao je Hušidić za Klix.ba.

Bez obzira na odličan status koji ima u Los Angelesu, Hušidić ne krije ambicije da se vrati u Evropu i jednog dana zaigra u nekoj od najjačih evropskih liga.

“Želja svakog igrača je da se jednog dana nađe u jakom evropskom klubu. Sve zavisi od onoga sto pružaš na terenu. Iskreno se nadam skorom povratku u Evropu”, iskren je Hušidić.

Svlačionicu sa Adisom dijeli proslavljeni Irac Robbie Keane koji je u prošlosti sa uspjehom igrao u engleskom Premiershipu.

“Robbie Keane je svjetski igrač i sjajan čovjek. Na terenu se odlično slažemo. Devedeset posto mojih pasova upućeni su upravo njemu. On voli moj način igranja, puno mi je pomogao na čemu sam mu posebno zahvalan. Čast mi je dijeliti svlačionicu s njim", kaže Baggio.

Velika Hušidićeva želja je nastup u reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Neslužbenih kontakata sa bh. Savezom u prošlosti je bilo u više navrata, ali službeni upit na adresu LA Galaxyja nikada nije došao.

“Trenere u LA Galaxyju nikada niko nije upitao kako igra Adis Hušidić. Moj trener Brus Arena je veliki profesionalac sa bogatim iskustvom sa velikih takmičenja. Trenutno sam fokusiran i posvećen igrama u LA Galaxyju, a ako bi poziv iz našeg Saveza došao naravno da bih bio posebno sretan i ponosan”, dodao je Hušidić koji ima ličnu kartu Bosne i Hercegovine.

“Nemam bh. pasoš jer mi je prethodni istekao. Imam ličnu kartu, pa pasoš u Ambasadi BiH mogu dobiti u roku 48 sati”, rekao je Hušidić.