Nogomet
86

Adis Baggio Hušidić potpisao za LA Galaxy

Klix.ba
Adis Baggio Hušidić (Foto: AFP)
Adis Baggio Hušidić (Foto: AFP)
Bosanac Adis Baggio Hušidić novi je član američkog nogometnog kluba LA Galaxy. Ovaj 26-godišnjak rođen je u Velikoj Kladuši, odakle je u ratu sa porodicom izbjegao u Hrvatsku, a kasnije i u Njemačku.

Porodica Hušidić nekoliko godina se zadržala u Hamburgu, odakle su 1997. godine odselili u Libertyville u američkoj saveznoj državi Illinois, gdje se Adis aktivnije počeo baviti nogometom.

Svoju američku nogometnu karijeru počeo je igrajući za Univerzitet Illinois, odakle nakon dvije godine prelazi u Chicago Fire.

Nakon toga se vraća u Evropu i nastupa za švedski Hammarby, gdje je proveo jednu sezonu i dobio poziv trenera Galaxyja, Brucea Arene, koji se nada da će dolaskom Hušidića imati više opcija u napadu.

U tri sezone, koliko je igrao u Fireu, ofanzivni veznjak je upisao 52 nastupa, pet puta je tresao mreže i imao šest asistencija.

“On je iskusan igrač koji može igrati na više pozicija u veznom redu i vjerujem da će nam donijeti veliki kvalitet. Dobar je dodavač i to je nešto u čemu možemo biti bolji. Mislim da smo napravili dobar posao njegovim dovođenjem", kazao je trener Galaxyja Bruce Arena.

Pomoćni trener Dave Sarachan poznaje Hušidića godinama, još iz vremena dok je bio dječak. Naime, Sarachanov sin je igrao zajedno sa 26-godišnjim Bosancem u srednjoj školi, a Hušidić je njegovom sinu bio i kum na vjenčanju prošle godine. Sarachan kaže da je svestranost Hušidićeva najveća vrijednost.

Nadimak Baggio dobio je od svog oca, koji je veliki obožavatelj talijanskog igrača Roberta Baggia.

"Mislim da je Baggio veoma fleksibilan kada je riječ o pozicijama na terenu. Može igrati u centru, na krilima i u različitim formacijama. Ima jednostavno mozak nogometaša", kazao je Sarachan.

Osim njega, Galaxy je ponovo doveo i lijevog beka Todda Dunivanta. U LA Galaxyju već igraju proslavljeni nogometaši kao što su golman Carlo Cudicini, Landon Donovan i Robbie Keane. Za ovaj tim prethodno je nastupao i David Beckham.