Nogomet
9

Acacio Alfedo Casimiro: Želio bih jednog dana biti kao Ćiro!

Piše: D. Brkić
Novi trener tuzlanske Slobode Acacio Alfredo Casimiro ozbiljno je prionuo na posao kako bi njegov tim što bolje izgledao na nedjeljnom gostovanju kod Drine u Zvorniku. Ističe kako ekipa ima kvalitet, ali da njemu i prvom saradniku Stanislavu Perduvu treba još vremena kako bi posložio ekipu na svoj način.

"Ekipa posjeduje kvalitet i raduje me to što u rosteru imam niz mladih igrača.Oni imaju prostora za napredak, ali sam mišljenja kako će pobjeđivati samo ako budu djelovali kako kolektiv i to mora biti naša snaga“, kaže Acacio Alfredo Casimiro, koji će prije debitanstkog nastupa u Zvorniku sa fudbalerima Slobode obaviti još jedan treninig.

Učinit će sve, kako je rekao, da svojim igračima prenese iskustvo i mirnoću.

"Mlađi treneri više rade, predaniji su poslu, ali im nedostaje mirnoće. Sjećam se da sam kao mlad trener pušio tri kutije cigareta. Prestao sam u Libiji, jer je tamo kazna bila 500 dolara. Igračima ću nametnuti svoj stil igre, koji se ogleda u jednom: uduzeti protivniku loptu“, kaže Casimiro.

Kaže kako se danas svi razumiju u fudbal. Međutim nije htio otkriti svoju filozofiju fudbalske igre.

"Svi mi znamo šta je taktika ili šta je postavka 4-4-2 ili 4-3-2-1. Razlika je u strategiji. Ustvari strategiju je teško objasniti, a ja ću na svoje igrače pokušati prenijeti svoje strateške zamisli. Zbog toga sam uveo zatvorene treninge kako bi u miru radio na tome, a mogu vam reći kako se osjete pomaci. Ovo je mlad tim i treba mu podrška“, kaže Casimiro.

Zna kako je prije njega u Slobodi radio „trener svih trenera“ Miroslav Ćiro Blažević.

"Blažević nije trener, on je senator fudbala. Želio bih jednog dana biti kao Ćiro“, kazao je Casimiro, koji je 15 godina mlađi od aktuelnog trenera Zadra. Ističe kako je u Tuzli veoma dobro prihvaćen i da polako uči riječi bosanskog jezika.

"Dobar dan – to je za sada što znam. Ali za mjesec dana ćemo možda razgovarati na bosanskom“, kaže Casemiro, koji govori španski, engleski, francuski... Očekuje da će njegov tim pružiti dobru partiju u Zvorniku, a zna samo kako u ekipi neće biti Emilia Jankovića zbog tri žuta kartona.

"Nemam prostora za velike promjene. Tek poslije pauze imat ću definitivan uvid u snagu i kvalitet ekipe. Nije prvi put da se nalazim u ovakvoj situaciji. Pred nama je postavljen jasan cilj i mi ga želimo ispuniti“, decidan je Acacio Alfredo Casimiro, koji je u svojoj karijeri radio i kao pomoćni trener u Portu i Betisu.