Seria A
0

AC Milan smanjuje proračun za 54 miliona eura

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Talijanski nogometni klub AC Milan nastavlja kurs sveopće štednje. Osim što je u klupsku blagajnu donijela 67,2 miliona eura, prodaja Kake Realu značajno je stanjila godišnji proračun.

Sportski dnevnik La Gazzetta dello Sport u izdanju od srijede jasno je poredao igrače čiji će otpis dovesti do značajne uštede, konkretno za 54 miliona eura.

Lani su ugovori nogometaša milanski klub koštali 172 miliona eura. Dopredsjednik Adriano Galliani nakon prodaje Kake izjavio je da je klubu potreban rebalans proračuna, koji “mora biti skresan za 30-ak posto”.

Budžet će ponajviše olakšati odlazak Kake, koji je dosad po godini klub sa San Sira koštao 20 miliona eura bruto. Pomoći će i napuštanje kadra Andrija Ševčenka, koji je na posudbi iz Chelseaja u protekloj sezoni koštao Milaneze deset miliona eura bruto. Emerson je koštao sedam, Beckham za samo pola sezone šest, Senderos pet, a umirovljeni Paolo Maldini četiri miliona eura bruto.

Na revidiranje će morati i ugovor brazilskog golmana Dide, koji ugovor ima do ljeta 2010. godine, te mu isti garantuje osam miliona eura bruto.

Najplaćeniji nogometaš Milana u sljedećoj će sezoni tako biti Ronaldinho s osam miliona eura bruto plate. Andrea Pirlo bit će na 6,5, a Clarence Seedorf na pet.

Galliani je svjestan da će morati povećati platu mladom Brazilcu Alexandreu Patu, koji trenutno igra za svega dva miliona eura bruto-plate.

Dodatna će investicija biti Aly Cissokho (dva miliona eura na godinu), a eventualno i Edin Džeko. Maksimalno bi, međutim, Bosanac bio plaćen pet miliona eura godišnje bruto.

Sve u svemu, prosječna bi plata Milanova nogometaša u sljedećoj sezoni iznosila četiri miliona eura bruto.