2,34 milijarde funti
50

Abramovičev novac od prodaje Cheseaja željeli donirati Izraelu, britanska vlada donijela konačnu odluku

H. H.
Abramovič tokom jednog od posljednjih pojavljivanja u javnosti (Foto: EPA-EFE)
Abramovič tokom jednog od posljednjih pojavljivanja u javnosti (Foto: EPA-EFE)
Tokom izraelske opsade Palestine, Vlada Velike Britanije raspravljala je o prijedlogu da se fond za prodaju Chelseaja Romana Abramoviča od 2,34 milijarde funti preusmjeri na Izrael, a ne na Ukrajinu. Na kraju, prijedlog je odbijen, otkriva britanski Telegraph.

Abramovič je prvo obećao prihode za "sve žrtve rata u Ukrajini" nakon što je Chelsea stavio na prodaju 2. marta prošle godine, osam dana prije nego što se suočio sa sankcijama zbog navodnih veza s Vladimirom Putinom.

Međutim, s ogromnim fondom netaknutim na zamrznutom računu, usred insistiranja Velike Britanije i Evrope da se potroši isključivo unutar ukrajinskih granica, privatno su ponuđeni alternativni prijedlozi.

Navodno je ideju da se novac potroši u Izraelu pokrenuo sam Abramovič, a to je zemlja u kojoj je Rus dobio državljanstvo 2018. godine.

"Abramovič ne želi sramotu u Rusiji zbog trošenja novca u Ukrajini", rekao je insajder o trenutnoj situaciji.

Osim što je povećao izglede za korištenje novca za humanitarne svrhe u Izraelu nakon 7. oktobra i sukoba s Hamasom, tvrdi se da je Abramovič također predložio opciju pomoći žrtvama februarskog zemljotresa u Turskoj, gdje je također imao određene konekcije.

Drugi izvori kažu da je razgovore o novčanoj pomoći pokrenuo Izrael, ali oni tvrde da Abramovič nije imao saznanja o tome.

Navodno, sredstva bi bila namijenjena za troškove u humanitarne svrhe na jugu Izraela, ali Vlada Velike Britanije odbila je prijedlog zbog oprečnih izvještaja o tome da li su Abramovič ili Izrael predložili iznenadnu promjenu.

Iznenadni prijedlog da se fondovi od prodaje Chelseaja koriste za ciljeve koji nisu povezani s Ukrajinom ilustruju koliko je Britanska vlada još daleko od potpisivanja najveće pojedinačne humanitarne donacije u historiji.

Uprkos tome što se prodaja kluba u potpunosti odvijala pod jurisdikcijom Velike Britanije, ministri su u maju potpisali jednostranu deklaraciju sa Evropskom komisijom u kojoj se navodi da će novac biti potrošen "isključivo" u Ukrajini.

Podsjetimo, prodaja Chelseaja je realizovana 30. maja prošle godine konzorcijumu predvođenom američkim biznismenom Toddom Boehlyjem, a tada je Abramovič potpisao ugovor s vladom u kojem se navodi da će humanitarna akcija biti za pomoć Ukrajini.