Propušta dva finala
0

Abidal dobio dva crvena kartona u pet dana

Totalsport
Foto: AFP/FIle
Foto: AFP/FIle
Barcelonin 29-godišnji francuski branič Eric Abidal prošle sedmice neće pamtiti po dobrom. U razmaku od samo pet dana je dva puta dobio crveni karton.

Prvi je zaradio u uzvratnoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka, u kontroverznoj utakmici protiv Chelseaja na Stamford Bridgeu. Norveški sudac Tom Henning Øvrebø isključio ga je zbog prekršaja na Anelki. Chelsea je u tom trenutku vodio s 1-0, ali je Iniesta pogotkom u trećoj minuti sudijske nadoknade ipak odveo Barcelonu u finale protiv Manchester Uniteda 27. maja u Rimu. Dakako, Abidal u toj utakmici nema pravo nastupa.

U nedjelju je francuski branič opet morao prije kraja utakmice pod tuš. Barcelona je u 35. kolu dočekala Vilarreal, a pobjeda je Kataloncima i matematički osiguravala naslov prvaka. I bila je Barcelona pred pobjedom nakon vodstva 3-1. No, u 78. minuti je sudija Teixeira Vitienes kontakt Abidala i Nihala u kaznenom prostoru domaćina ocijenio kao prekršaj za najstrožu kaznu. Uz to je Abidalu pokazao i crveni karton! Villarreal je na kraju uspio izjednačiti na konačnih 3-3, čime je odgodio Barceloninu promociju. Abidal će zbog ovog isključenja propustiti i finalnu utakmicu Kupa kralja, u srijedu u Valenciji protiv Athletic Bilbaa.

Trenera Barcelone Josepa Guardiolu novinari su upitali da li ga živciraju dva crvena kartona braniča njegove ekipe u dvije utakmice zaredom.

  • Nikada se ne ljutim na moje igrače. Zapravo, gotovo nikada. Ovdje se samo radi o načinu interpretacije akcija u određenim trenucima, ništa više – odgovorio je Guardiola.