Evropska liga
365

Aberdeen slavio na Pecari i nokautirao Široki, svi bh. predstavnici se oprostili od Evrope

Piše: O. T.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
August u Evropi ponovo nismo dočekali. Nakon poraza Širokog Brijega na Pecari od Aberdeena (2:0) u uzvratnoj utakmici 2. pretkola Evropske lige Bosna i Hercegovina je ostala bez predstavnika u evropskim takmičenjima za sezonu 2017/18.

Sarajevo je ispalo od moldavske Zarije u 1. pretkolu Evropske lige, Zrinjski od Maribora u 2. pretkolu Lige prvaka, Željezničar u 2. pretkolu Evropske lige od AIK-a, a sada je nokautiran i Široki Brijeg.

Trener Širokog Brijega Goran Sablić odabrao je ovaj tim: Bilobrk, D. Ćorić, Barišić, Bralić, Matić, Marković (Grubišić 80'), J. Ćorić (Lončar 51'), Begonja, Menalo, Čabraja (Ćorluka 67'), Krstanović.

Darek McInnes je izabrao sljedeći sastav: Lewis, Logan, Shinnie, Considine, O'Connor, Reynolds, McLean, Stewart (Tansey 75'), Mackay-Steven (Rooney 79'), Stockley (Maynard 68'), Christie.

Prvih 20 minuta proteklo je bez uzbuđenja na Pecari. Prva velika prilika na meču zbila se u 22. minuti. Čabraja je pobjegao štoperima Aberdeena, ali je dao predug for i golman Lewis je na vrijeme izašao i pokupio loptu.

Do kraja poluvremena gledaoci na punoj Pecari nisu vidjeli nove šanse i na odmor se otišlo uz rezultat 0:0. Rezultat koji je aktuelne prvake Kupa BiH vodio u 3. pretkolo.

Prvo uzbuđenje u drugom dijelu desilo se u 58. minuti kada Krstanovićev udarac iskosa s desne strane i oko 17 metara udaljenosti brani Lewis.

U 61. minuti Christie pokušava glavom sa desetak metara, lopta odlazi pored gola. To je bio period igre kada su dominirali gosti koji dvije minute kasnije prave šansu preko Considine koji šutira glavom, a lopta odlazi desetak centimetara pored Bilobrkovog gola.

Sjajnu šansu za vodstvo Široki je imao u 69. minuti. Nakon kontre Menalo je ubacio, Krstanović iz voleja sa 15 metara šutira, a Lewis fantastičnom paradom spašava svoju mrežu.

Nažalost, to je bila posljednja šansa da Široki postigne gol, jer je na drugoj strani u 72. minuti Stewart pogodio za 1:0.

Široki se nije uspio oporaviti iako ga je samo gol dijelio od produžetaka. Aberdeen u 78. minuti dolazi do drugog pogotka i prolaska u 3. pretkolo. Christie je napravio dar-mar po desnoj strani i uposlio Maackay-Stevena koji matira Bilobrka za 2:0.

Do kraja meča rezultat se nije mijenjao i Aberdeen je prošao u 3. pretkolo s ukupnim rezultatom 3:1 (1:1 u prvom meču). U 3. pretkolu čega ga kiparski Apollon koji je u 2. pretkolu izbacio Zariju iz Moldavije.