Nogomet
297

Abdulah Ibraković podnio ostavku

Piše: Edin Isanović
Abdulah Ibraković (Foto: Klix.ba)
Abdulah Ibraković (Foto: Klix.ba)
Imenovanjem novog stučnog štaba na čelu sa Miodragom Ješićem, svoju misiju u FK Sarajevo okončao je sportski direktor FK Sarajevo – Abdulah Ibraković. Donio je odluku da podnese ostavku.

Kako saznajemo završio je svoj projekat u klubu. Pored imenovanja prvog šefa struke nedavno je imenovana skauting služba na čelu sa Predragom Pešićem, postavljeni su treneri u Akademiju, a Bordo tim sada ima i žensku ekipu koja se takmiči u Ligi prvaka. Klub u budućnost može funkcionisati bez ove funkcije – sportski direktor.

Uhvatio se u koštac sa problemima

Šta je učinio Abdulah Ibraković u svom mandatu koji je trajao dvije godine? Osvojen je Kup BiH, naslov prvaka BiH, Bordo tim je igrao play-off Evropske lige, ostvaren je najveći transfer u historiji BHT Premijer lige prodajom Gojka Cimirota grčkom PAOK-u, u mladim kategorijama osvojeno je nekoliko trofeja. Dani ponosa i slave koševskog tima. U intervjuu koji je dao za Klix.ba prije dvije godine, kada je imenovan za sportskog direktora, naglasio je kako se godinama borio da dođe u Bordo tim.

“Borio sam se da dođem u FK Sarajevo. Dokazivao sam se radom u drugim klubovima i kroz svoje školovanje. Želio sam da dobijem šansu. Sada sam uspio i zahvalan sam na ukazanom povjerenju. Radit ću do krajnjih granica svojih mogućnosti da sve opravdam. Naravno, rado se sjećam 1998. godine kada sam trebao kao igrač preseliti u bordo svlačionicu. Tadašnji predsjednik kluba Muhamed Granov pozvao me da iz Osijeka pređem u Sarajevo” podvukao je tada Ibraković.

Kasnije se uključio u ambiciozan projekat i opravdao očekivanja. Tim sa Koševa je za vrijeme njegovom šefovanja popravio odnose sa drugim bh. klubovima i NSBiH. Ibraković je došao u izuzetno teškom trenutku, a radio je pod velikim pritiskom.

Brojke ne lažu, dolaskom Ibrakovića stigli i trofeji

Ipak, bez obzira na sve, brojke ne lažu. One govore kako je za vrijeme njegovog mandata stigla dugoočekivana titula. Ibraković je u tim sa Koševa doveo nekoliko zvučnih pojačanja. Između ostalih, Benko, Jajalo, Delač, Velkosi... Dakako, bilo je igrača koji nisu zadovoljili ukuse koševske publike. To se odnosi na Vusljanina, Kostića, Mitrevskog...

Stoga iz Titove 38/b odlazi uzdignute glave. Ibraković je naglasio kako i više nego sretan odlazi sa ove funkcije i da je misija u potpunosti okončana. Kada je prije dvije godine stigao u Sarajevo istakao je kako je vizija kluba da bude lider nogometnih aktivnosti i rezultata u BiH.

Da Bordo tim bude prepoznatljiv brend na međunarodnoj sceni kao klub koji osvaja titule. Da proizvodi i prodaje kvalitetne igrače za potrebe evropskog tržišta. Poseban fokus stavio je na poboljšanje saradnje BiH. U tom trenutku tim sa Koševa nije bio omiljen gost u gradovima širom BiH. Zaustavio je tu silaznu putanju. Postavljen je novi koncept i struktura omladinskog pogona. Razvoj mladih igrača nastavit će se u kampu koji je u finišu izgradnje.