Nogomet
0

Abdulah Ibraković je novi sportski direktor FK Sarajevo

Klix.ba
Abdulah Ibraković (Foto: Klix.ba)
Abdulah Ibraković (Foto: Klix.ba)
Upravni odbor FK Sarajevo je na današnjoj sjednici imenovao Abdulaha Ibrakovića za novog sportskog direktora tima sa Koševa.

Podsjećamo da su prijave na raspisani konkurs od 31. jula dostavili još i Šener Bajramović (BiH), Adnan Čorbo (BiH), Martin Poustka (R.Češka) i Celec Igor (Slovenija).

Komisija za izbor sportskog direktora je ocijenila da je Ibraković najbolji kandidat za upražnjeno mjesto. S izvještajem Komisije složio se i UO koji je imenovao Ibrakovića za sportskog direktora Bordo tima.

Ibraković je rođen 22. jula 1970. godine u Doboju. Sportsku karijeru je počeo u rodnom gradu, gdje je igrao za Slogu, nakon čega je otišao u Njemačku. Po povratku u domovinu igrao je Radnički iz Lukavca i Gradinu iz Srebrenika. Karijeru je završio u NK Osijek.

U klubu iz Lukavca je počeo trenersku karijeru, a zatim je vodio Slobodu, Bratstvo iz Gračanice i TOŠK iz Tešnja.

U jesen 2008. godine postao je trener FK Velež iz Mostara, gdje se zadržao gotovo dvije godine. U sezoni 2010/2011 obavljao je funkciju trenera NK Čelik iz Zenice, te u toj sezoni dospio do finala Kupa Bosne i Hercegovine. Posljednji trenerski angažman imao je u FK Sloboda iz Tuzle u sezoni 2012/2013.

Od 2002. do 2006. godine bio je trener u stručnom štabu Amaterske reprezentacije Bosne i Hercegovine, potom od 2006. do 2008. skaut A reprezentacije, te od 2008. do 2011. godine trener u stručnom štabu U21 reprezentacije Bosne i Hercegovine.

U sezoni 2009/2010 proglašen je za najboljeg trenera Premier lige Bosne i Hercegovine. U decembru 2011. godine objavio je knjigu "Moderan napadački nogomet". Na Univerzitetu Sarajevo stekao je zvanje diplomirani sportski menadžer, a 2006. godine postao je prvi trener sa UEFA pro licencom u Bosni i Hercegovini.

Izborom Ibrakovića, u funkciju će ponovo biti stavljen u pogon Stručni kolegij kojeg čine generalni direktor, sportski direktor, generalni sekretar (ako je imenovan), šef stručnog štaba i šef programa za razvoj omladinskog fudbala. Sjednicama stručnog kolegija rukovodi Generalni direktor, a u njegovoj odsutnosti Sportski direktor ili Generalni sekretar (ako je imenovan). Članovi Stručnog kolegija za svoj rad odgovaraju Upravnom odboru koji ih je imenovao i kojem jednom mjesečno podnose izvještaj o svom radu i realizaciji zadataka koji su im stavljeni u nadležnost.

Kako saznajemo, u narednih nekoliko dana na Koševo bi mogla stići dva pojačanja. Riječ je o provjerenim imenima koja bi klubu trebala donijeti novi kvalitet u igri.