Leo Messi-Arsenal 4-1
0

VIDEO / 4 gola Messija za prolaz Barce u polufinale

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lionel Messi u utorak je priuštio ljubiteljima nogometa još malo svoje čarolije. S četiri je pogotka čudesni Argentinac uveo Barcelonu u polufinale Lige prvaka nakon pobjede protiv Arsenala (4-1)

Katalonci su se još jedan korak približili odbrani naslova evropskih prvaka nakon što su na svome Camp Nouu bacili u zaborav remi (2-2) iz prve utakmice četvrtfinala odigrane prošle sedmice u Londonu.

Statistika uoči utakmice nije bila "prijatelj" Barceloninih nogometaša. Govorila je o pet uzastopnih utakmica bez pobjede protiv engleskih klubova na Camp Nouu, govorila je i o devet ispadanja u 17 pokušaja u duelima s engleskim predstavnicima. No, sve je te suhoparne podatke prebrisao najbolji nogometaš svijeta koji je došao do brojke od osam pogodaka ove sezone, a ukupno 25 u karijeri u Ligi prvaka. Prvi je strijelac ove sezone u najelitnijem evropskom klupskom natjecanju, ujedno je i najbolji strijelac svoga kluba u historiji Lige prvaka.

U briljantnoj Barceloninoj, odnosno Messijevoj večeri, prvi je, međutim, poveo Arsenal. Theo Walcott je u 18. minuti sam krenuo prema Victoru Valdesu, prilično loše dodao loptu Nicklasu Bendtneru koji je ipak uspio pucati. Prvi je udarac golman Katalonaca odbranio, no odbijenu je loptu Danac pospremio u mrežu i donio Arsenalovim navijačima radost koja je ipak trajala vrlo kratko.

Samo tri minute kasnije krenula je Messijeva serija. Najprije je zakucao loptu sa 17, 18 metara iza leđa nemoćnog Manuela Almunije. U 37. minuti je zabio s osam metara nakon gužve u šesnaestercu i dodavanja Pedra, a pet minuta kasnije je zaključio hat-trick, prebacivši Almuniju s vrha kaznenog prostora.

No, nije se na tome zaustavio. U 88. je minuti je slomio tri gostujuća odbrambena igrača, Arsenalov golman je zaustavio njegov prvi udarac, ali time je samo "naljutio" argentinskog genijalca koju mu je u drugom pokušaju progurao loptu kroz noge za konačnih 4-1.

Barcelona će u polufinalu igrati protiv Intera koji je ranije izbacio moskovski CSKA, pobijedivši i u revanšu u Moskvi s 1-0, baš kao i prije sedam dana u Milanu. Španski i talijanski prvak su igrali u istoj grupi u prvom krugu Lige prvaka. Na San Siru je bilo 0-0, dok je na Camp Nouu Barça slavila s 2-0.

Prve su utakmice polufinala na rasporedu 20. i 21. aprila

Liga prvaka, četvrtfinale, revanš susret:

Barcelona – Arsenal 4-1 (Messi 21, 37, 42, 88 / Bendtner 18), ukupno 6-3

CSKA - Inter 0-1 (Sneijder 6), ukupno 0-2