|

20 posto nogometaša kraj karijere dočeka bez novca

20 posto nogometaša kraj karijere dočeka bez novca
0
T
Totalsport
3.2.2011. u 14:25
9
komentara
0

dijeljenja
20 posto nogometaša kraj karijere dočeka bez novca Foto: AP
Nesigurna financijska budućnost prijeti više od 20 posto trenutno aktivnih nogometaša po okončanjima njihove karijere, obznanilo je Udruženje profesionalnih nogometaša u Njemačkoj (VdV).
Upozorenje je stiglo nedugo nakon što je Schalkeov trener Felix Magath požurio odluku Juliana Draxlera da napusti školu i skoncentriše se u potpunosti na nogomet, što je potez, smatra VdV-ov direktor Ulf Baranowsky, koji može ponuditi finansijsku zadovoljštinu, ali i koji u sebi krije mnoge zamke.

Draxler je postigao odlučujući pogodak minutu prije kraja produžetka utakmice kojim je Schalke preko Nürnberga gurnuo u polufinale DFB-Kupa. Sedamnaestogodišnjem Draxleru, najmlađem nogometašu Schalkea ikada, Magath je poručio da "mu ne treba srednjoškolska diploma", što Baranowsky smatra "neodgovornim", budući da nogometaš treba odraditi više dobrih sezona kako bi stekao finansijsku sigurnost.

"Upitno je što profesionalni nogometaš može napraviti bez edukacije. Više od 20 posto njih suočit će se s finansijskim problemima po završetku karijere. U toj piramidi samo deset posto najboljih su materijalno zbrinuti, to su oni koji igraju za reprezentacije i koji se bore u evropskim takmičenjima. U širenju piramide dolazi do razlika u primanjima, a u mnogim slučajevima nogometaši karijere završavaju bez novca ili čak u dugovima i bez edukacije, a to može biti vrlo opasna situacija", upozorava Baranowsky misleći pritom na luksuzan način života nogometa tokom igračke karijere i na loša ulaganja uslijed kojih mogu izgubiti novac.

"Dvadesetak posto igrača vraća se školovanju nakon karijere, ta brojka mora biti veća. Želimo izbjeći to da nogometaši žive od socijalne pomoći, ali mnogo toga ovisi o njima samima i njihovim porodicama", zaključio je direktor VdV-a, naglasivši da se plate igrača kreću od milionskih iznosa u eurima do svega nekoliko hiljada s koliko su plaćeni oni u trećim ili nižim ligama.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...