|

U minusu i dalje 56% evropskih nogometnih klubova

U minusu i dalje 56% evropskih nogometnih klubova
0
T
Totalsport
12.1.2011. u 09:41
2
komentara
0

dijeljenja
U minusu i dalje 56% evropskih nogometnih klubova Gianni Infantino (Foto: AFP)
Više od polovine evropskih profesionalnih nogometnih krugova posluje s deficitom budžeta, objavili su u utorak iz Evropske nogometne federacije (UEFA).
Rekordna suma od gotovo 1,2 milijarde eura dobije se saberu li se gubici svih 655 profesionalnih evropskih nogometnih klubova u poreznoj 2009. godini.

"Prije dvije godine u crvenom je bilo 70 posto klubova. Sada ih je 14% posto manje. Ipak, i dalje s minusom bilance posluje više od polovine klubova u Evropi", izjavio je glavni sekretar UEFA-e Gianni Infantino.

Tokom 2009. godine kolektivno su evropski profesionalni klubovi prijavili rekordan prihod od 11,7 milijardi eura, što u odnosu na prethodno jednogodišnje razdoblje znači porast od 4,8%.

Međutim, istovremeno su isti porezni subjekti prijavili rashode od rekordnih 12,9 milijardi, što opet predstavlja porast u odnosu na prethodno jednogodišnje razdoblje u iznosu od 9,3 posto.

Kolektivni minus od 1,18 milijardi predstavlja 85-postotni, drugim riječima gotovo dvostruki porast u odnosu na prethodno jednogodišnje razdoblje.

UEFA uvodi složeni novi sistem "finansijskog fair playa", koji će se početi primjenjivati od sezone 2011/2012, s tim da će svim klubovima biti dane tri godine prilagodbe. Prve kazne gubitaše koji neće moći svoje finansije dovesti najmanje do nivoa pozitivne nule očekuju u sezoni 2014/2015.

Predsjednik UEFA-e Michel Platini istaknuo je da bi, kada bi se danas primijenio kazneni sistem, 11 klubova zaradilo isključenje iz ovosezonske Lige prvaka odnosno Evropske lige.

"Nećemo zasad upirati prstom ni u koga, niti loviti vještice, ali zato, kad pravilo stupi na snagu, nećemo oklijevati s kaznama", rekao je Platini ponovivši pritom kako je suština "finansijskog fair-playa" da klubovi ne troše više od onog što privređuju.

Predsjednik Udruženja evropskih klubova (ECA), Karl-Heinz Rummenigge, rekao je da svih 197 članova njegova udruženja podupiru UEFA-inu akciju.

"Mislim da je došlo vrijeme da stanemo na loptu i da dopustimo zdravom razumu da ponovno uđe u nogomet", rekao je izvršni dopredsjednik minhenskog Bayerna.

Upravo je bundesligaške klubove UEFA navela kao primjer ostalima. Nijedan od 18 Bundesligaša ne posluje s negativnom bilancom.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...