sport
98

Nikola Dupalo, rekorder: Sada moram da se odmorim od vođenja ljubavi

Piše: G. D.
Nikola Dupalo iz Bosanske Dubice uradio je jučer za 12 sati i 45 minuta 32.000 trbušnjaka, 2.000 više od evropskog rekordera Jovic
Nikola Dupalo
Nikola Dupalo

"Na ideju da oborim rekord došao sam onog dana kada sam isukao svoj mač i uzviknuo: Sive lubanje silom! Ja imam moć! Šalim se. Kad sam vidio na internetu da je momak iz Srbije uradio 30.000 trbušnjaka - pa, tada sam 'prebacio' i rekao sebi: Dosta je bilo, Nikola. Ti sigurno možeš više. Tako je i bilo", priča za Klix.ba Dupalo, koji će do kraja ove ili naredne godine napasti i svjetski rekord - 125.000 trbušnjaka.

Dupalo je, kako kaže, čitav život u treningu. Godinama je to bila košarka, kasnije biciklizam i trčanje, a trbušnjaci su mu uvijek bili relaksacija.

"Često sam radio pet do sedam hiljada dnevno. Mjesec dana prije nego što ću napasti rekord, pripazio sam na ishranu, 'krkao' se vitaminima, najviše turšijom, rasolom i surutkom. Deset dana prije obaranja rekorda, pazio sam da imam redovan san, radio svaki dan i do deset hiljada trbušnjaka i pronašao dobitnu kombinaciju".

Odmor mu, kaže, ne treba i već u glavi priprema plan kako i kada da napadne svjetski rekord od 125.000 trbušnjaka.

Foto: Indir Photography
Foto: Indir Photography

"Sada sam evropski rekorder, ali to me samo kratkotrajno zadovoljava. Odmor je nepoznata riječ i stanje za mene. Na ljeto planiram otići biciklom u Solun da se malo smočim u Egejskom moru. Kompletan broj trbušnjaka je urađen bez pauze i to je bio jedan od preduslova da rekord bude priznat. Sračunao sam da mi je trebalo manje od dvije sekunde po trbušnjaku, što mi je i bio planirani cilj".

Prvi kritični trenuci pojavili su se oko desethiljaditog trbušnjaka: osjetio je zatezanje u preponama, a kada je prešao 20.000 počeli su malo jači bolovi u zglobovima, koljenima i leđima.

"Na odustajanje nisam pomišljao nijednog trenutka, jer mi je pred očima stalno bio moj zlatni retriever Aleksa, kojeg volim najviše na svijetu i njemu posvećujem ovaj rekord. Također, drugovi su mi preko telefona puštali 'Bananamena' i 'Misteriju svježeg povrća', moja dva omiljena crtana filma, što mi je itekako pomoglo. Fizička kondicija ovdje igra sekundarnu ulogu. Morate ostati čitavo vrijeme psihički staloženi i smireni, ne smijete obraćati preveliku pažnju na okolinu, već samo onoliko koliko vam treba da se iznova napunite energijom izvana. U glavi možete premostiti i najveću fizičku bol, samo ako ste psihički spremni", ističe on.

I na pitanje da li su se pojavile određene nuspojave poslije ovolikog broja trbušnjaka, Dupalo kaže:

"Jesu. Morat ću odmoriti od vođenja ljubavi sa djevojkama bar nekoliko dana, jer trenutno nisam u punom naponu snage kao što to obično budem. Sve ostalo je pod kontrolom. Izgubio sam nekoliko kilograma, ali to ću vrlo brzo nadoknaditi odlaskom u kultnu prijedorsku krčmu 'Kod Neđe debelog', gdje je najbolja hrana na svijetu, kao i društvo koje se tamo okuplja".