sport
13

New England Patriotsi pobjednici 49. Super Bowla

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
New England Patriotsi su sinoć savladali Seattle Seahawksa rezultatom 28:24 i tako osvojili svoj četvrti naslov prvaka profesionalne lige američkog nogometa (NFL).

Patriotsi su izgubili svoja dva posljednja Super Bowla, a ovog puta su imali više sreće i na stadionu Univerziteta Phoenix u Glendaleu pred 72.000 gledatelja u uzbudljivoj utakmici savladali Seattle Seahawkse rezultatom 28:24. Bio je to četvrti Super Bowl za Patriotse, koji su titule osvajali 2002., 2004., 2005. i 2015. godine. Sve četiri titule su osvojene pod vodtvom Billa Belichicka, koji je najuspješniji trener u 21. stoljeću. On ima šest osvojenih titula u karijeri i na vrhu je liste zajedno sa Chuckom Nollom.

Tridesetsedmogodišnji quarterback Patriotsa Tom Brady je imao mnogo razloga za slavlje, jer je ovo njegov četvrti osvojeni Super Bowl, po čemu se izjednačio sa legendarnim vođama napada Joeu Montani i Terryju Bradshawu.

Nakon prve četvrtine je bilo 0:0, a u drugoj je publika vidjela četiri touchdowna, po dva na obje strane, tako da je na poluvremenu rezultat glasio 14:14.

Seattle je u nastavu field golom sa 27 jardi poveo sa 17:14. Značajna prednost je ostvarena krajem treće četvrtine nakon touchdowna, bilo ej 24:14 za Seahawkse.

Patriotsi su se uoči posljednje četvrtine bili u nezavidnoj poziciji, ali se nisu predavali. Dobrim napadima su stigli do end zone, a Tom Brady je uspješnim dodavanjem našao Dannyja Amendolua, nakon čega je zaostatak smanjen na 21:24.

Patriotsi su do novog touchdowna došli dvije minute prije kraja i prešli u vodstvo 28:24. Potom su igrači Seattlea morali ići na touchdown, Russel Wilson je imao odlično dodavanje od 33 jarde, čime su Seahawksi došli na samo 5 jardi minutu prije kraja. To im je otvorilo mogućnost da iz četiri pokušaja dođu do pobjedničkog touchdowna. I prvom pokušaju su išli na probijanje i stigli na samo jedan jard.

Kada se od Belichicka očekivao time out, on to nije uradio, neko je rizikovao i pustio da prolazi vrijeme. Time je vjerovatno izvršio pritisak na Russella Wilsona, koji je umjesto probijanja izveo dodavanje, koje je poresreo Malcom Butler, a Patriotsi su osvojili Super Bowl.