Očuh je pokušao ubiti
2

Nesuđena protivnica Irme Adler vraća se u ring nakon napada

Klix.ba
Rola El-Halabi i Irma Balijagić (Foto: Arhiv)
Rola El-Halabi i Irma Balijagić (Foto: Arhiv)
Bivša svjetska šampionka u boksu Njemica libanskog porijekla Rola El-Halabi će ispuniti svoj san i u januaru naredne godine ponovo ući u ring, skoro dvije godine nakon što je u stravičnom napadu na nju pucao njen očuh.

Dvadesetsedmogodišnja El-Halabi, koja je 2009. godine osvojila IBA i IBF titule u lakoj kategoriji, će se 13. januara naredne godine u Ulmu boriti protiv Italijanke Lucie Morelli.

Rolin život se okrenuo naopako 1. aprila prošle godine, uoči borbe protiv bh. bokserke Irma Balijagić Adler u Berlinu, kada je njen očuh i bivši menadžer Hicham El-Halabi na nju ispalio nekoliko hitaca ranivši je u desnu ruku, lijevo koljeno i oba stopala dok se u svlačionici pripemala za meč u Berlinu.

Napad se desio nakon što je raskinula njihov ugovor u januaru iste godine. Hicham je uspio raniti još dva zaštitara prije nego je uhapšen. U novembru 2011. godine osuđen je na šest godina zatvora.

Zbog povreda, Rola je tri mjeseca provela u kolicima.

"Olakšanje je nevjerovatno. Ovo je bio moj san i željela sam ponovo da ga proživim. Osjećam da sam se ponovo rodila. Nisam željela da se oprostim od ovog sporta. Bila sam veoma motivisana. Nikada niko nije uradio ništa za mene i tu volju ću iskoristiti kako bih pobijedila u ringu. Uvijek sam govorila da ću završiti sa boksom na vrhuncu svoje karijere, a 1. april definitivno nije bio moj vrhunac", kazala je El-Halabi.

Rola je rekla da joj je njen zaručnik mnogo pomogao na putu povratka u ring. Također je rekla da više nikada ne želi vidjeti očuha.

"Nismo u kontaktu. Posljednji put sam ga vidjela tokom suđenja i nemam namjeru da mu se javim. Ne znam kakva će situacija biti kasnije. O tome ne razmišljam jer je previše stresno. Radim ono što najbolje znam, još uvijek boksam, a njemu tu nije mjesto", rekla je El-Halabi.

Što se tiče budućih ciljeva, El-Halabi kaže da samo želi podići ruke u zrak nakon pobjede.

"Bilo kako bilo, ponovo želim postati svjetska šampionka", dodala je El-Halabi.