Razbijanja, pljačke, hapšenja
0

Neredi u Montrealu nakon plasmana Canadiensa u finale

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hokejaši Montreal Canadiensa plasirali su se u finale Istočne konferencije preko leđa prošlogodišnjih prvaka Pittsburgh Penguinsa, a takav rezultat uvjetovao je neobuzdano slavlje navijača.

Tako su ekstremni navijači nakon slavlja Canadiensa 5-2 u sedmoj utakmici polufinalne serije u Pittsburghu (ukupna pobjeda Montreala u seriji 4-3) proslavili plasman u finale svojih ljubimaca uništavanjem izloga dućana, a neki su pritom i opljačkani. Prema izvještajima tamošnje policije uhapšene su 32 osobe.

Montreal ima dugu historiju "hokejaškog vandalizma". Auti su spaljivani i izlozi radnji su uništavani nakon doigravanja 2008. godine, a pravi je haos u gradu vladao nakon osvajanja Stanley Cupa 1986. i 1993. godine.

Montreal se ove sezone u doigravanje ušuljao na mala vrata, kao osmoplasirana na Istoku, da bi potom u prvom krugu izbacili najbolju ekipu regularnog dijela, Washington Capitalse, a sada i branitelje naslova.

Canadiensi su inače najtrofejnija kipa NHL lige s 24. osvojena Stanley Cupa ukupno. Posljednji su osvojili 1993. godine.