Kanađanke šokirale na ZOI
0

Hokejašice pobjedu slavile na ledu, uz pivo i cigare

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Kanadske hokejašice jučer su bile presretne nakon ceremonije primanja zlatnih medalja, mahale publici i pokazivale svoju sreću što su svojoj zemlji donijele dvije vrijedne nagrade. Međutim, ubrzo nakon ove ceremonije, počela je prava proslava, piše AP. Hokejašice su izašle sa bocama šampanjca, piva i pušeći cigare, pred medije koji su trebali napraviti zajednički snimak.

Sve se dešavalo malo više od pola sata nakon što je kanadski hokejaški tim pobijedio Sjedinjene Države sa 2-0. Hokejašice su najprije otišle u svlačionicu, a zatim se ponovo vratile na led, držeći u rukama boce šampanjca i piva, i sa zapaljenim cigarama u ustima.

Meghan Agosta i Marie-Phillip Poulin su pozirale kezeći se. Rebecca Johnston je pokušala da vozi mašinu za uređivanje leda. Haley Irvin je šampanjac iz boce sipala u usta Tessi Bonhomme, dok su im zlatne medalje visile oko vrata.

Šokiran njihovim ponašanjem je bio i Međunarodni olimpijski komitet, koji je objavio da će se pobrinuti da istraži cijeli slučaj, navodeći da "to nije ono što bi željeli vidjeti".

Izvršni direktor Međunarodnog olimpijskog komiteta za Olimpijske igre, Gilbert Felli, je rekao "da ne misli da je ovo dobra promocija sportskih vrijednosti. Da su one slavile u svlačionici, to bi bila jedna stvar, ali je nešto sasvim drugo raditi to u javnosti. Mi ćemo svakako istražiti šta se desilo".

Hokejašica Poulin koja je postigla oba gola, još uvijek nije napunila 19.godina, što je starosna granica ispod koje se u Britanskoj Kolumbiji ne smije piti. Tek narednog mjeseca ona će ispuniti taj uvjet. Fotografija koja je napravljena tokom slavlja prikazuje upravo Poulin kako pije pivo.

"Mi razumijemo da je od njih traženo da se vrate na igralište nakon što je stadion ispražnjen kako bi napravile zajedničku fotografiju", kazao je Mark Adams, glasnogovornik Međunarodnog olimpijskog komiteta, dodavši da Komitet shvata da je njihovo ponašanje možda bilo pretjerano.

Steve Keough iz Kanadskog olimpijskog komiteta je izjavio kako COC nije osigurao alkohol niti inicirao ovu zabavu.

"U pogledu ovakve proslave, to nije nešto strano u Kanadi", kazao je on.

Nije ni na ovoj olimpijadi, navodi AP. Nakon što je Jon Montgomery osvojio zlato za Kanadu u disciplini skeleton, prošetao je ulicama Whistlera držeći sa obje ruke bocu piva.

Amerikanac Scotty Lago, koji je osvojio bronzu u disciplini halfpipe, dobrovoljno je napustio igre pošto se pojavila fotografija na kojoj jedna žena čuči ispred njega, ljubeći njegovu medalju smještenu ispod pojasa.