{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nema para za saveze koji nisu registrovani

S
29.11.2010. u 14:41
0
0
Nema para za saveze koji nisu registrovani
0
Nema para za saveze koji nisu registrovani
Savjet za sport BiH ubuduće neće finansirati nijedan strukovni savez ako nije registrovan u Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu pravde BiH, jer afirmacija sporta u BiH do sada nije bila dobro usmjerena.
Predsjedavajući ovog savjeta Dušan Popović rekao je da raniji prijedlozi o tome da svi zahtjevi za finansiranje sporta idu posredstvom strukovnih saveza i Olimpijskog komiteta nisu poštovani.

"Treba tačno definisati ko je za šta zadužen. Mnogi strukovni savezi još nisu zvanično ni formirani na osnovu novog Zakona o sportu BiH, zbog čega smo na današnjoj sjednici zaključili da nema nikakvog finansiranja takvih saveza", rekao je Popović.

On je najavio da će Savjet za sport zajedno sa Strukovnim savezom BiH pokrenuti inicijativu za pronalaženje jedinstvenog prijedloga izbora sportiste godine BiH da bi se izbjegao "kvazi način izbora sportista i kvazi stručnjaka koji se predstavljaju ".

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović rekao je da će Savjet za sport, kao savjetodavno tijelo ovog ministarstva, morati da utvrdi koji savezi nisu registrovani u skladu sa Zakonom o sportu, a traže finansijska sredstva.

"Resorno ministarstvo će predvidjeti određena sredstva za finansiranje sporta za narednu godinu. Mislim da treba prestati sa mešetarenjima unutar sporta i da ćemo u tom pravcu morati rješavati neka pitanja", istakao je Nović.

Prema njegovoj ocjeni, Savjet za sport, koji čini 16 iskusnih sportista i sportskih radnika, može mnogo da doprinese razvoju sporta u cjelini.

On je istakao da ovo tijelo ima punu tehničku i materijalnu podršku Ministarstva, podsjećajući da je u ovoj godini bilo obezbijeđeno 1,3 miliona KM. "Ovaj iznos nekome će izgledati nedovoljno, ali ako pogledamo programe koji nam se dostavljaju iz sportskih saveza, onda bih rekao da ne zaslužuju ni toliko. Mnogi sportski savezi nemaju jednogodišnji program, pa ne znamo šta žele i šta su prioriteti u sufinansiranju", objasnio je Nović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koji nogometni klub iz BiH će najdalje proći u evropskim takmičenjima?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: