Olimpijski komitet BiH
0

Dosadašnji način finansiranja sporta u BiH je neprihvatljiv

FENA
Dosadašnji način i obim finansiranja sporta u BiH je neodrživ, neorganizovan i nedovoljan, a odnos države prema sportu je neprihvatljiv, zaključeno je na sastanku Predsjedništva Olimpijskog komiteta BiH i predstavnika svih strukovnih sportskih saveza.

Sredstva planirana za finansiranje sporta u BiH su nedovoljna da zadovolje najminimalnije potrebe OKBiH kao krovne sportske ustanove i vrhovnog sportskog ambasadora Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz OKBiH.

Na sastanku su iznesene zamjerke na dosadašnju praksu da se odobrena sredstva uplaćuju na račune saveza tek na kraju godine, što je "faktor destabilizacije" rada sportskih kolektiva.

Učesnici sastanka su jednoglasno kontatovali da je nedopustivo da jedan ili više neafirmiranih sportskih kolektiva dobije prioritet prilikom dodjele sredstava u odnosu na krovne sportske saveze ili Olimpijski komitet. Shodno navedenom, učesnici sastanka su izrazili spremnost da daju doprinos u kreiranju novih ili poboljšanju postojećih kriterija kojih bi se finansijer striktno pridržavao prilikom svake naredne transakcije.

Istaknuta je i potreba pokretanja inicijative za povećanjem ukupnih novčanih sredstava planiranih za finansiranje sporta sa 1.300.000 KM na 5.000.000 KM u 2011. godini, saopćeno je iz OKBiH.