sport
0

Naredne godine počinje i zimska Škola trčanja Klix

Piše: A. U.
Polaznici Škole trčanja Klix
Polaznici Škole trčanja Klix
Škola trčanja Klix, nova inicijativa NVO Marathon Sarajevo, imala je za cilj ponuditi zajedničke treninge grupi rekreativnih trkača, a tokom prethodnih mjeseci ostvarila je zavidne rezultate.

"Kao što su se mnoge Sarajlije uvjerile tokom prethodnih mjeseci, 25 predstavnika škole trčanja je vrijedno treniralo od marta ove godine, a naporan rad su krunisali istrčavši sarajevski polumaraton, odnosno 21,1 km. Sa tri treninga sedmično, polaznici su u šest mjeseci prešli sa dvije minute na više od dva sata trčanja, koliko je trajao polumaraton za većinu njih. Sve to uz mnogo zabave, smijeha i pozitivne energije na treninzima", rekao nam je Erol Mujanović, jedan od trenera u Školi trčanja Klix.

Ono što je posebno zanimalo osnivače škole jeste promjena životnih navika i navode kako su ponosni na sve polaznike, jer su pokazali sjajnu motivaciju i entuzijazam. Tako su njihovi polaznici pokazali da ne samo da su u odličnoj formi, već su se i pridružili iznimno malom procentu osoba koje mogu istrčati polumaraton. Kao posebno dobru stvar ističu različitost profila polaznika, kojih je bilo ne samo različitih zanimanja i dobi, već i iz različitih zemalja.

Iako je ovogodišnja škola završena, polaznici nastavljaju trenirati sami i nakon polumaratona. Tako su neki od njih učestvovali na zanimljivoj i zahtjevnoj noćnoj trci u Zagrebu, a pripremaju i planove treninga za bečki i beogradski maraton u aprilu naredne godine.

Naredni koraci udruženja Marathon će se, zbog velikog interesovanja građana, prije svega odnositi na nastavak škole trčanja i stvaranje nove generacije trkača od marta naredne godine.

"Također, NVO Marathon će u narednoj godini uvesti i zimsku školu trčanja. Cilj zimske škole je ponuditi aktivnosti tokom zimskih mjeseci, kako se ne bi prekidao kontinuitet treninga i kako bi se učesnici pripremili za polumaratonske i maratonske trke na proljeće 2015. Ove važne novine će biti uvedene kako bi se odgovorilo na rastući interes društva za naše aktivnosti", rekao nam je Mujanović.