Zabranjen mu alkohol
65

Najpoznatiji sportista ubica pušten iz zatvora 11 godina nakon što je upucao svoju djevojku

H. H.
Oscar Pistorius je ubio svoju djevojku Reeve Steenkamp (Foto: Twitter)
Oscar Pistorius je ubio svoju djevojku Reeve Steenkamp (Foto: Twitter)
Nekadašnji paraolimpijski prvak Oscar Pistorius je pušten iz zatvora u Južnoj Africi u kojem je proveo skoro 11 godina.

Pistorius je osuđen na zatvorsku kaznu zbog ubistva svoje djevojke Reeve Steenkamp na Valentinovo 2013. godine, kada je više puta iz vatrenog oružja pucao kroz vrata kupaonice i tako je usmrtio.

Pravdao se Pistorius da je djevojku tada zamijenio za provalnika, ali nije to uvjerilo suce južnoafričkog suda, koji su ga osudili na 13 godina zatvora.

Nedavno je donesena odluka da se Pistoriusu odobri uvjetni otpust, a sada je konačno dočekao da izađe iz zatvora.

June Steenkamp, majka ubijene djevojke, nije se protivila puštanju Pistoriusa, ali se u pismu upućenom sudu pitala jesu li Pistoriusovi "veliki problemi s bijesom" zaista riješeni u zatvoru, dodajući da bi potencijalno bila "zabrinuta za sigurnost bilo koje žene" koja sada dolazi u kontakt s njim.

Južnoafričko odeljenje za pravne službe saopštilo je da će, uprkos njegovom visokom ugledu u javnosti, bivša zvijezda biti tretirana kao i svaki drugi čovjek na uslovnoj slobodi.

To znači da će određene sate u danu biti zatvoren u svojoj kući i zabranjeno mu je da pije alkohol. Takođe mu nije dozvoljeno da razgovara sa medijima.

Pistorius sada ima 37 godina, a tokom uspješne atletske karijere bio je zlatni u utrci na 200 metara na Paraolimpijskim igrama 2004. godine, kao i bronzani na 100 metara. Četiri godine kasnije, na novim Igrama, bio je zlatni u obje ove discipline, uključujući i trku na 400 metara.

I dalje je vlasnik rekorda s vremenima od 10,91 sekundi na 100 metara i 21,30 sekundi na 200 metara.