sport
40

"Najluđa" olimpijada: Snijega u Sochiju nema, ali ipak je sve spremno za ZOI

Klix.ba
Za 25 dana počinju Zimske Olimpijske igre u Sochiju. Odmaralište na obali Crnog mora uopće ne miriše na snijeg, naprotiv, šetališta okupana suncem od kojeg hlad možete potražiti ispod brojnih palmi, uveliko podsjećaju na Azurnu obalu. No, kada pogledate oko sebe, vidite prodavnice suvenira i impresivne objekte - utisak koji dobijate je jedan - nešto veliko će se desiti u tom gradu.

Niko se ne sjeća kada je posljednji put pao snijeg u gradu, a mještani tvrde da tek ponekad zabijeli planinske vrhove. No, organizatore Zimskih olimpijskih igara to nimalo ne zabrinjava. Naime, na području planine gdje će se održati takmičenja u skijanju, napravljeno je najveće skladište snijega ikada (uskladišteno 450.000 kubnih metara snijega), a Rusi imaju i jedan od najvećih sistema za pravljenje vještačkog snijega.

Sochi je proteklih gdoina bio jedno od najvećih gradilišta, a u izgradnju infrastrukture uložene su rekordne sume novca tako da će ZOI 2014. u historiju ući kao najskuplje do sada. Naime, Rusi su za organizaciju olimpijade potrošili nevjerovatnih 48 milijardi dolara.

Radovi na gradilištima odvijali su se i danju i noću, a posebna pažnja posvećena je saobraćajnoj infrastrukturi.

Sada je Sochi spreman da narednog mjeseca ugosti takmičenja u skijanju, hokeju, brzom klizanju i ostalim olimpijskim sportovima.

Organizatorima je sve pošlo za rukom, osim vremenskih prilika. Više od dva centimetra snijega se ne očekuje, tako da će se, prema svemu sudeći, igre odvijati na vještačkom snijegu i na onom koji je uskladišten.

Za sigurnost u Sochiju, niko ne treba da brine jer će za to biti zaduženo čak 40.000 vojnika, policajaca i članova službe sigurnosti, a u grad stižu i Kozaci koji će se brinuti za sigurnost na željezničkim stanicama, aerodromu i olimpijskim borilištima.

Stražari sa automatskim oružjem i psima patrolirat će borilištima, ali i truditi se da budu neprimjetni kako ne bi unosili paniku među publikom.

"Terorizam je globalna prijetnja, za terorizam nema granica niti teritorije. U Sochiju, od samog početka izgradnje, državni organi su dali sve od sebe da pripreme posebne mjere", istakao je Dmitry Chernyshenko, predsjednik Organizacionog odbora, prenosi Daily Mail.

A, da je Sochi spreman za historijski trenutak pokazao je i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je nedavno skijao na planinama iznad grada, a ujedno pokazao velebajne komplekse, luksuzne hotele i impresivne stambene blokove u olimpijskom selu.

No, i projekt gradnje infrastrukture u Sochiju prate brojne kontroverze i optužbe za kriminal i korupciju, a organizatori su optuženi i za kršenje zakona te izazivanje ekološke štete crnomorskom ljetovalištu.

Mnogi stanovnici žalili su se na gužve, restrikcije struje i vode, a neki i na to da im je oduzimana imovina a zauzvrat nisu dobijali nove stanove.

No, ponos ipak nadvladava.

"Ja sam rodom iz Sochija i ponosan sam što smo dio ovog historijskog projekta i što smo domaćini najvećih igara u historiji. Ono što ostaje nakon igara je naslijeđe našim potomcima", kazao je Dmitry Chernyshenko.

ZOI u Sochiju trajat će od 7. do 23. februara, a na njima će se više od 3.000 sportista takmičiti u sedam sportova i 15 disciplina u ukupno 98 turnira koji donose medalje.