sport
27

Blještavilo Sočija: Impresivne građevine i moderna sportska borilišta

Klix.ba
Za nešto više od deset dana u ruskom gradu Sočiju počet će Zimske olimpijske igre. Sve je spremno za taj trenutak, sve građevine su dovršene, testirane, a mjere sigurnosti na visokom nivou. Rusi su učinili sve da Soči, odnosno olimpijske dvorane i ostali sadržaji za sportiste izgledaju impresivno.

U organizaciju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju utrošeno je blizu 50 milijardi dolara, pa su ove igre i zvanično najskuplje u historiji.

Nije bilo jednostavno ljetno odmaralište na obali Crnog mora pretvoriti u idealnu zimsku destinaciju gdje se održavaju olimpijske igre, ali Rusi su uspjeli. Uskladišteno je i 450.000 kubnih metara snijega, tako da organizatori ne mare mnogo ni za vremensku prognozu.

Fotografije koje dolaze iz Sočija pokazuju da sve izgleda veličanstveno te da će sportisti uistinu uživati.

Organizatori su spremni na sve. Nivo sigurnosti je iznimno visok, pogotovo nakon prijetnji terorističkim napadima, te tvrde da nema apsolutni nikakvog razloga da olimpijski komiteti strahuju.

Naime, za sigurnost u Sočiju brinut će 40.000 vojnika, policajaca i članova službe sigurnosti, a njima će pripomoći i Kozaci koji su raspoređeni na željezničkim stanicama, aerodromu i na olimpijskim borilištima.

A, kako ta borilišta izgledaju pogledajte u fotogaleriji.

No, spomenimo da se tamošnje stanovništvo žali da se iza olimpijskih fasada krije surov i težak život tamošnjeg stanovništva.

Stanovnici tvrde kako žive bez tekuće vode i kanalizacije, a mnogi su zbog gradnje tokom ZOI-ja bili primorani napustiti svoje domove.