sport
1

Na državnom prvenstvu umjesto himne BiH puštena "Bože pravde"

Klix.ba
Iz Kluba specijalnih sportova (KSS) Tuzla, jednog od najboljih klubova u našoj zemlji, oglasili su se negodovanjem zbog propusta u tehničkoj organizaciji državnog prvenstva u boćanju, koje je počelo jučer popodne u Banjoj Luci.

Naime, kako prenosi rukovodilac KSS Tuzla Dario Matić, politika se upetljala u sport pa je učesnicima takmičenja umjesto himne Bosne i Hercegovine puštena himna Srbije "Bože pravde".

Matić kaže kako je sramotno i nedopustivo gledati i slušati ovakve "lapsuse".

"Mi smo na državnom prvenstvu primorani mirno stajati i slušati 'Bože pravde'. Pomalo je bijedno da se na državnom prvenstvu ne možemo osjećati kao domaći. Posljednje mjesto na koje je politika trebala ući je ovo na kojem se okupljaju osobe s posebnim potrebama, odnosno s invaliditetom", poručio je rukovodilac KSS Tuzla, prvog kluba specijalne olimpijade, koji je 1998. godine pokrenuo takmičenje čiji dio je i ovo državno.

Matić kaže da je Sportski savez mentalno nedovoljno razvijenih lica RS-a bio zadužen za tehnički dio posla, te da se na otvaranju prvenstva okupilo više od deset ekipa sa oko 40 takmičara.

Za ovakav potez kaže da dovodi u pitanje dalje učešće Tuzlaka na takmičenjima specijalne olimpijade.

"Specijalna olimpijada BiH je oduvijek okupljala kvalitetne osobe koje su tu da dadnu svoj besprijekoran doprinos, ekipe i klubove koji su tu zbog djece, zbog osoba sa invaliditetom, ali nažalost, sve je više podobnih osoba u organizacionim i upravnim odborima nego sposobnih. Sposobni se uklanjaju u stranu", ističe Matić i dodaje da SO nije ono što je nekad bila.

On apeluje na rukovodeće strukture da se pozabave ovim slučajem i da sankcionišu odgovorne za ovaj propust.