Novinar i publicista
465

Muhamed Bikić, olimpijski dječak koji je dočekao i EYOF

Piše: N. Kustura
Bikić: Sačuvajmo sva lijepa sjećanja na 1984. godinu (Foto: H. M./Klix.ba)
Bikić: Sačuvajmo sva lijepa sjećanja na 1984. godinu (Foto: H. M./Klix.ba)
Sarajevo je bilo poznato po početku Prvog svjetskog rata pa po Zimskim olimpijskim igrama, uslijedila je opsada grada 1992. godine, a ako slijedimo prethodno, onda nešto lijepo treba da se desi...

"Baš tako, kao u stihovima jedne od hit pjesama našeg legendarnog Dine Merlina. Dugo smo čekali predstojeći EYOF koji je na neki način vratio olimpijski duh, mada ga ja lično nikada nisam ni izgubio, jer sam se uvijek osjećao olimpijskim dječakom, kao što i jesam", kaže dugogodišnji novinar i publicista Muhamed Bikić koji u svom prepoznatljivom stilu godinama obilježava godišnjicu olimpijade i redovno posjećuje olimpijska borilišta tokom cijele godine.

Naša medalja

Na početku razgovora za portal Klix.ba odmah se prisjetio nezaboravne Sarajevske olimpijade i dešavanja nakon nje.

"Prije tri i po decenije svi smo bili u službi toga da se organizuje što bolja Olimpijada, a Sarajevo bude što bolji domaćin. Godine 1984. svi smo s divljenjem gledali u 'žuto čudo' usred grada, novosagrađeni hotel Holiday inn, novosagrađeno olimpijsko naselje... A tek, ko je sve pohodio naš olimpijski grad. Sarajevska olimpijada je bila ocijenjena kao najbolje organizirana do tada. Onda su došle te nesretne devedesete i ostala su samo lijepa sjećanja. Nakon rata na olimpijskim ljepoticama su ponekad organizirane skijaške manifestacije, dok skakaonice i bob-staza nikada nisu obnovljeni. Ni olimpijski muzej nije bio godinama obnovljen. Istina, premješten je u Olimpijski komitet BiH, a da nije umjetničke duše Edina Numankadića, djeca bi nam mislila da je Vučko neki zločesti lik iz starog crtanog filma. Istina, ima ih koji svake godine u februaru podsjete na te lijepe dane, kao što je 'Sarajevska zima' legendarnog Ibrahima Spahića. Organizirana je bila i klizačka revija na kojoj su nastupili nekadašnji olimpijski pobjednici. Sarajevo je posjetio i legendarni Jure Franko, koji je po ko zna koji put ponovio da je medalja koju je osvojio na sarajevskoj olimpijadi zajednička. Što znači i naša, bosanskohercegovačka. Zato, nemojmo se odreći ni te srebrene medalje, ni 'Sarajevske zime'... Sačuvajmo sva lijepa sjećanja na 1984. Jer, lijepo je bilo u Sarajevu. I bit će ponovo", poručuje Bikić.

Dugogodišnji novinar smatra da je to lijepo zasigurno nastupajući EYOF u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Bikić: Bilo bi lijepo da se stave u funkciju i bob staza i skakaonice (Foto: H. M./Klix.ba)
Bikić: Bilo bi lijepo da se stave u funkciju i bob staza i skakaonice (Foto: H. M./Klix.ba)

"Naravno, velika stvar za nas, posebno što je to evropski festival mladih sportista, koji moramo iskoristiti na najljepši mogući način. A već i jesmo, stavljanjem u funkciju olimpijskih borilišta, i iskreno se nadam da će se na njima u kontinuitetu svake sezone održavati neko od takmičenja. Bilo bi lijepo da se stave u funkciju i bob-staza i skakaonice. Velika je stvar za samu državu Bosnu i Hercegovinu da smo opet sprotski centar svijeta, odnosno Evrope. Mnogi će ovih febrauarskih dana pohoditi našu državu, jer opet kažem sami EYOF 2019. itekako budi sjećanja na ZOI '84. godine, jer mi smo olimpijski grad i to je bio i ostao naš najveći brend", kazao je.

Na EYOF-u će učestvovati više od 1.500 mladih sportista u dobi od 14 do 18 godina iz 49 zemalja, a među njima će biti i bh. sportisti.

"Boje Bosne i Hercegovine branit će 21 takmičar i to u pet sportova, alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, snowboardu i brzom klizanju. U dosadašnjim nastupima na zimskim i ljetnim EYOF-ima naši sportisti su osvojili šest medalja. Jedno zlato, dva srebra i tri bronze, a sve medalje osvojene su na ljetnim takmičenjima. Dakle, na zimskom EYOF-u bh. sportisti do sada nikada nisu bili među osvajačima medalja. No, da se opet vratimo na 1984., ni tadašnja Jugoslavija do tada nikada nije osvojila olimpijsku medalju na zimskoj olimpijadi pa se na domaćem terenu prvi put okitio Jure Franko. Možda ponovo dobijemo našeg mladog Franka", ističe Bikić.

Olimpijski plamen

Organiziranje EYOF-a je zasigurno velika dobit za bh. sport.

"Lijepa je to promocija, ali moramo nastaviti aplicirati za organizacije velikih takmičenja. Istina, naša infrastruktura i uopće situacija u državi nije nam dobra referenca, ali stvari se moraju mijenjati nabolje. Prije nekoliko godina, kada je Olimpijski komitet BiH pokrenuo ovu ideju EYOF-a, svi smo bili skeptici, ali evo opet će olimpijski plamen gorjeti na našim prostorima", rekao je.

Bikić je više od dvije decenije u sportskom novinarstvu, ima više od 1.000 snimljenih autorskih emisija, objavljene tri knjige i jedan film za koji je izjavio da mu je pečat karijere.

Bikić: Keli je više od filma (Foto: H. M./Klix.ba)
Bikić: Keli je više od filma (Foto: H. M./Klix.ba)

"Keli je više od filma, mog profesionalnog i privatnog života. Ja sam ustvari dio porodice Vidović i prije pomisli da bih radio film o legendarnom Želimiru Vidoviću. A nezapamćena premijera u sarajevskom Narodnom pozorištu je pokazala da je Keli više od filma. Naravno, film svih nas Bosanaca i Hercegovaca će se nastaviti prikazivati širom svijeta, a očekujem da će uskoro biti prikazan i u Americi", kaže Bikić kojem su već počele stizati nagrade za ovo filmsko ostvarenje.

Inače, Bikić je dobitnik brojnih nagrada, među kojima je i nagrada za promoviranje olimpijskih vrijednsti od Olimpijskog komiteta BiH, a ta mu je, kako kaže, do sada i jedna od najdražih, jer je on zaista "olimpijski dječak" koji je dočekao EYOF.