Sve ide prema planu
20

Mostar se priprema za spektakularne skokove, Paredes se družio s fanovima i dijelio autograme

D. B.
Mostar će krajem ove sedmice ponovo privući ogromnu pažnju i biti centar spektakularnog sportskog događaja, Red Bull Cliff Divinga, a pripreme su u punom jeku.

Grad na Neretvi je u fokusu ljubitelja ekstremnih sportova od kojih će mnogi tokom trodnevnog programa moći uživo pratiti vratolomije i majstorije nekih od najboljih skakača današnjice, koji će skakati sa Starog mosta. Pripreme za ovaj veliki događaj su u toku i sve se odvija prema planu.

Skakači pristižu u Mostar, a tamo se već nalazi Meksikanac Jonathan Paredes, koji se danas družio i fotografisao s fanovima, a čak je i privremeno "radio" na benzinskoj pumpi gdje je ugodno iznenađenim vozačima sipao gorivo. Naravno, rado je razgovarao s njima, fotografisao se i dijelio autograme.

U Mostaru je atmosfera uoči glavnog događaja sve bolja, a danas je završen kamp za mlade skakače, koji sa svojim saradnicima vodi legedarni Kolumbijac i nekadašnji šampion Orlando Duque. Tokom kampa mladi talenti su se pored usavršavanja skokova, imali priliku učeiti i ostale vještine koje su bitne u današnjem sportu poput toga kako se zaštititi od povreda.

Program Red Bull Cliff Divinga počinje u četvrtak 7. septembra, kada je na rasporedu prva takmičarska serija u kojoj će takmičarke i takmičari skakati direktno s kamenog luka Starog mosta u čast višestoljetne tradicije skokova s ovog historijskog mjesta. Druga serija će biti održana u petak 8. septembra, ali će se skakati s dodatne platforme i pravilima takmičenja propisane visine, koja iznosi 21 metar za žene, te 27 metara za muškarce. Finale je zakazano za subotu 9. septembra.

Međutim, to nije sve, jer će nakon uživanja u skokovima lokalci, posjetitelji i turisti imati priliku da se nastave zabavljati uz muziku i ples zahvaljujući Old Town Street Festu u organizaciji Grada Mostara i Mostar Rock Schoola, koji se održava 8. i 9. septembra. Program uključuje čak 14 nastupa na šest različitih lokacija.

Oni koji ne budu mogli doći u Mostar, direktan prenos velikog finala u subotu moći će gledati na Red Bull TV i Hayat TV te putem Facebook i YouTube stranica prvenstva.