Takmičenje u Mađarskoj
18

Mladen Nedić 181. u utrci na 226 kilometara

Piše: D. Brkić
Mladen Nedić
Proteklog vikenda Mladen Nedić iz Tuzle je dosanjao svoje snove. Nekadašnji košarkaški sudija je uspio završiti triatlon utrku na Ironman distanci u Mađarskoj i tako postao prvi Tuzlak i jedan od malobrojnih građana BiH koji je uspio okončati trku dužine 226 kilometara.

Nedić je učestvovao u utrci Extreman na Hosszútávú Triathlonu u mađarskom Nagyatadu. Utrku je završio na 181. mjestu od 482 učesnika sa vremenom 12 sati, 41 minutu i 34 sekunde.

"Riječ je o najzahtjevnijoj sportskoj disciplini koja testira granice ljudske izdržljivosti. Poslije 3,8 kilometara koja sam otplivao, sjeo sam na bicikl i vozio 180 kilometara, da bih na kraju istrčao dionicu od 42,2 kilometra, odnosno maraton”, kaže Mladen Nedić.

Nedić već nekoliko godina trči, kako kaže, iz ličnog zadovoljstva. Prije nastupa u Mađarskoj učestvovao je na polumaratonima u Beogradu, Zagrebu, Novom Sadu... Za posljednje takmičenje se pripremao pet mjeseci, a iza njega nije stajao klub ili neka druga organizacija.

"Osnovni preudslov za okončanje ovako zahtjevne utrke je psihička stabilnost u kritičnim momentima. Imao sam tu snagu, nisam odustajao i stigao sam do cilja", kaže Nedić.

Prolaskom kroz cilj utrke duge 226 kilometara Nedić je ispunio svoje ambicije. U budućnosti očekuje da će biti onih koji će koračati njegovim stopama.