sport
0

Mirza Hrustemović: Ova titula sigurno nije posljednja

Piše: A. U.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Zetri je održana konferencija za medije povodom pobjede bh. reprezentacije u sjedećoj odbojci na Evropskom prvenstvu u poljskom gradu Elbagu. Naša reprezentacija vratila se kući sa osmom titulom prvaka Evrope.

"Donijeli smo kući osmu titulu prvaka Evrope. Pored toga, uspjeli smo sve protivnike pobijediti 3:0. Finale je bilo dramatično. Prvi set smo tri puta gubili, pa ga tri puta dobijali. Posljednji rezultat je bio 30:27, što znači da onih 3:0 ne odražava realno stanje. Mi titule ne brojimo, a kada idemo na prvenstvo, samo žešće napadamo. Problema kada je riječ o motivaciji nemamo, a ova titula nam sigurno nije posljednja", izjavio je za Klix.ba selektor Mirza Hrustemović.

Reprezentacija u sjedećoj odbojci ima kontinuiran uspjeh još od 1997. godine, od kada je osvojila 17 medalja. Od 1999. godine je krenuo pravi niz uspjeha, od kada su osvojili 12 zlatnih medalja i tri srebrene. Dva puta su osvajali zlato na paraolimpijskim igrama, a dva puta su bili i svjetski prvaci.

Kapiten reprezentacije, Sabahudin Delalić, naglasio je kako su sada ostvarili najveći uspjeh na Evropskom prvenstvu, budući da su sve utakmice dobili sa 3:0, a finalna utakmica je bila veoma teška.

"Mislim da smo je dobili već u prvom setu. Da su Rusi dobili u prvom setu, ne znam kako bi završilo. Igrači su svaku utakmicu ozbiljno shvatili, što pokazuju i rezultati. U timu smo imali i najboljeg smečera i libera na prvenstvu, Safeta Alibašića i Adnana Kešmira. Ova reprezentacija ima budućnost, a dolazi nam i Svjetsko prvenstvo u Poljskoj i nadam se da ćemo vratiti titulu BiH", rekao je Delalić.

Dževad Hamzić, najstariji igrač reprezentacije, kaže kako će za reprezentaciju igrati sve dok selektor bude zadovoljan njegovim nastupima. Naveo je kako je tim veoma dobro primljen u Poljskoj i da su smještaj i hrana bili odlični. Jedine zamjerke imali su za dvoranu, koja je bila manjeg kapaciteta, te nisu bili u mogućnosti da na vrijeme pristupe svlačionicama. Atmosfera među igračima bila je na zavidnom nivou.

"Imamo tri lige i 30 klubova, a ovom sportu pristupamo profesionalno iz svih aspekata. To nije lako, ali mi nijedan problem ne doživljavamo tragično i uvijek gledamo kako da ga riješimo. Mi smo zemlja s kojom se nijedna druga ne može porediti po rezultatima u ovom sportu i njegovoj masovnosti. Čudo je jedno da, u jednoj zemlji koja nema uređeno finansiranje, klubovi opstaju iako se pate. Sama činjenica da se ne osipaju, nego rastu iz godine u godinu, govori dovoljno. Oni su nama više od sporta. Mi kroz ovaj sport nadomještamo sve nedostatke koje smo dobili kroz hendikep. Sve što radimo, radimo za dobrobit porodice, ulice, grada i države. Mi smo kao jedna velika porodica", rekao nam je selektor Hrustemović.

Reprezentacija se kontinuirano podmlađuje i daje priliku novim igračima. Ove godine je priliku dobio Muhamed Kapetanović.