Red Bull Manny Mania
0

VIDEO / Miroslav Knežević iz Banje Luke najbolji skater u BiH

Sarajevo-x.com
(Foto: Predrag Vučković)
Ponajbolji skateri iz cijele BiH učestvovali su na Red Bull Manny Mania takmičenju održanom u subotu na glavnom trgu, Trgu Krajine u Banja Luci. Najuspješniji među njima, Miroslav Knežević, osigurao je sebi kartu za New York gdje će 20. augusta predstavljati BiH na svjetskom finalu Red Bull Manny Mania.

Nekoliko stotina banjalučana uživalo je u subotu u trikovima koje su izvodili najbolji bh skateri na Trgu Krajina. Više od 20 skatera iz svih djelova BiH došli su da odmjere snage u sposobnosti izvođenja trikova. Takmičari su bili podjeljeni u 6 grupa sa po 4 učesnika. Svaka grupa je imala po 6 minuta da četveročlanom sudačkom timu pokaže svoje tehničke sposobnosti.

Nakon kvalifikacija i bezbroj vožnji u veliko bh finale plasirala su se dva takmičara iz Banja Luke i dva takmičara iz Sarajeva. Velika četvorka je dobila svojih šest minuta slave, a na kraju velike borbe slavio je Banjalučanin Miroslav Knežević ispred svog sugrađanina Nikole Savkovića, dok su treće i četvrto mjesto pripali takmičarima iz Sarajeva Sulejmanu Hrgiću i Kristijanu Iliću.

Suci koji su svojim ocjenama odlučili dobitnika karte za New York bili su Petar Petrović, Vladimir Milošević i Ivan Pejdić iz Srbije i Dalibor Dugonjić iz Hrvatske. Takmičenje Red Bull Manny Mania vodi porijeklo od velikih majstora manual trikova i Red Bull skatera Joeya Brezinskog. Takmičenje i njegov koncept temelje se na jednom jednostavnom triku, manual. Osnova skateboard manual trika je balansiranje na dva prednja ili dva zadnja točka, uz varijaciju dodatnih elemenata, sliding, grinding, flipping in ili flipping out, što daje neograničene mogućnosti izvođenja različitih trikova i omogućava talentiranim skaterima da odnesu pobjedu.

Svjetsko finale Red Bull Manny Mania održava se 20. Augusta u New Yorku, a Miroslav Knežević će pokušati da BiH rangira na visoku poziciju ljestvice svjetskih skatera.