Reagovali na pokušaje
36

Međunarodni olimpijski komitet: Situacija u Gazi nije uporediva s onom u Ukrajini

N. K.
Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je objavio da je pokušaj Rusije da uporedi suspenziju Olimpijskog odbora te zemlje sa situacijom u kojoj su se nalazili izraelski sportisti nakon početka sukoba između Izraela i Hamasa promašen.
Naime, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je jučer da se MOK slaže sa zapadnim političkim odlukama nakon što su rekli da će se diskriminacija sportista na Igrama riješiti jer oni nisu odgovorni za odluke svojih vlada.

MOK je odgovarao na pitanje o izraelskim sportistima koji učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu naredne godine i potencijalnom odbijanju sportista drugih nacija da se takmiče protiv njih zbog sukoba koji je u toku.

Lavrov je izjavu MOK-a nazvao sramotnom rekavši da dokazuje političku pristranost.

"Slučaj Rusije je jedinstvena situacija i ne može se uporediti ni s jednim drugim ratom ili sukobom u svijetu, jer su mjere i preporuke koje je MOK poduzeo posljedica invazije ruske vojske na Ukrajinu tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Pekingu 2022.", rekao je glasnogovornik MOK-a.

MOK nije zabranio Ruski olimpijski odbor (ROC) sve do prošlog mjeseca nakon što je priznao regionalne organizacije s četiri teritorija pripojena Rusiji.

"To predstavlja kršenje Olimpijske povelje jer krši teritorijalni integritet Nacionalnog olimpijskog odbora Ukrajine, što je priznao MOK u skladu s Olimpijskom poveljom", dodao je glasnogovornik MOK-a.

Inače, odluka o tome hoće li ruskim sportistima biti dopušteno učestvovanje na Olimpijskim igrama u Parizu kao neutralni sportisti bez zastave ili himne tek treba biti donesena.

MOK