sport
0

Mediteranske igre: Od zemalja regije BiH osvojila najmanje, Srbija najviše medalja

Anadolija
Nakon osam dana odigravanja 17. Mediteranskih igara koje se ove godine održavaju u Mersinu u Turskoj, Italija je na vrhu liste po broju osvojenih medalja na ovom prvenstvu, dok je Bosna i Hercegovina među zemljama sa najmanje osvojenih medalja.

Naime, Italija je - sa 63 zlatne, 47 srebrene i 60 bronzanih - zemlja s najviše osvojenih medalja u dosadašnjem toku takmičenja.

Odmah poslije Italije dolazi domaćin takmičenja Turska koja je do sada prikupila 38 zlatnih, 36 srebrenih i 30 bronzanih medalja.

Takmičari Francuske su na trećoj poziciji, nakon što su u svoje vitrine prikupili 24 zlatne, 23 srebrene i 38 bronzanih medalja.

Nakon ove tri zemlje slijede Egipat, Španija, Grčka i Slovenija.

Od zemalja iz regiona zapadnog Balkana, najviše medalja u dosadašnjem toku Mediteranskih igara prikupila je Srbija, i to 9 zlatnih, 10 srebrenih i 10 bronzanih.

Poslije Srbije od zemalja regiona dolazi Hrvatska čiji takmičari su do sada osvojili 8 zlatnih, 5 srebrenih i 6 bronzanih medalja.

Albanija je od zemalja regiona treća sa osvojne 3 zlatne, 2 srebrene i 5 bronzanih medalja.

Takmičari Crne Gore su do sada osvojili jednu zlatnu, jednu srebrenu i 3 bronzane medalje.

Slijedi Makedonija čiji takmičari su nakon osmog dana Mediteranskih igara osvojili jednu srebrenu i 4 bronzane medalje.

Od zemalja regiona, Bosna i Hercegovina je zemalja sa najmanje osvojenih zemalja, i to jednu srebrenu i dvije bronzane medalje.