sport
119

Meč u Dusseldorfu: Hoće li Tyson Fury biti najteži protivnik Vladimira Klička?

Piše: Edin Isanović
Britanac Tyson Fury (27) borit će se večeras u Dusseldorfu u Esprit Areni protiv svjetskog prvaka u teškoj kategoriji Vladimira Klička. Ovaj dugo očekivani meč privlači veliku pažnju svjetskih medija.

Vaganje koje je održano u petak pokazalo je da je Fury teži tačno pola kilograma. Imao je 111.7 kilograma. Iako su mediji s nestrpljenjem očekivali šta će uraditi Fury, doživjeli su iznenađenje. Tyson je bio izuzetno miran i staložen. S Kličkom je razmijenio nekoliko rečenica i na kraju su se rukovali.

Treba naglasiti da je na aerodromu u Dusseldorfu održan otvoren trening. Britanac je bio posebno raspoložen te je aktuelnom prvaku otpjevao pjesmu na zadovoljstvo svih prisutnih. Kličko je naglasio kako je impresioniran i da na pjevačkom nadmetanju ne bi imao šansi protiv svog izazivača.

Prema mišljenju ljubitelja boksa Fury bi trebao biti najteži Kličkov protivnik još od borbe protiv Davida Heyea. Ovo će za Ukrajinca biti 19. uzastopna odbrana naslova svjetskog prvaka. Ovog puta borit će se protiv 12 godina mlađeg protivnika.

I Kličkov tima ima veliki respekt prema Tysonu. Izjavili su kako očekuju težak meč. Svjesni su da je Britanac viši 8 centimetara od Vladimira. Osim toga, Tyson ima znatno duže ruke i sve sugerira da aktuelnog prvaka čeka veliki izazov.

Tyson u dosadašnjoj karijeri ima 24 pobjede, od toga 18 nokautom, a nije upisao niti jedan poraz.

Meč počinje u 22:20 sati uz direktan prijenos na hrvatskom RTL-u.