|

Meč između Hayea i Harrisona namješten?

Meč između Hayea i Harrisona namješten?
0
T
Totalsport
17.11.2010. u 14:25
0
komentara
0

dijeljenja
Meč između Hayea i Harrisona namješten? David Haye (Foto: Reuters)
Britanski dnevnik The Sun pomno je analizirao trenutak prije nego je britanski bokser David Haye poslao na pod svog izazivača u subotnjem dvoboju teškaša za WBA naslov u Manchesteru.

Primjetno je da je neposredno prije udarca Haye svom devet godina starijem sunarodnjaku nešto prišapnuo. Tabloid je angažirao profesionalnog čitača s usana koji je prepoznao riječi "sada" (now) i "padni" (get down). Nakon pokušaja udarca Harrison je doista i pao, nakon čega je sudija, poslije njegovog pridizanja pa ponovnog napada Hayea, prekinuo borbu.

Bilo je to dovoljno da izazove sumnju. Haye je inače kroz prve dvije runde bio vrlo pasivan, kao da je opušteno čekao treću.

"Radi li se o dogovorenom padanju u trećoj rundi?", pita se The Sun.

Riječ je, naravno, samo o teoriji, koju potkrepljuju mnogi bokserski radnici, pa tako i promotor Frank Mahoney, koji je prije radio s legendarnim Lennoxom Lewisom. On tvrdi da je Hayeov napad koji je srušio Harrisona bio bezopasan.

Britanski bokserski savez pokrenuo je istragu protiv Harrisona, ali ne zbog sumnje da je pustio meč već zbog kukavičke borbe. U sedam i po minuta boksa uputio je prema prvaku samo jedan udarac.

"Održat ćemo sastanak osmog decembra i odlučiti o eventualnom kažnjavanju Harrisona", kažu iz Takmičarske komisije.

Danas 39-godišnji Britanac, svjetski amaterski prvak iz 1998. i olimpijski pobjednik iz 2000, zaradio je od meča 1,5 miliona funti. Taman za penziju. Izjavio je da se za taj novac pošteno namučio.

Nakon svoje sumnjive pobjede Haye je iskoristio priliku da se ponovno "očeše" o braću Kličko, rekavši da će jednog riješiti na proljeće, a drugog u ljeto sljedeće godine, nakon čega će se povući u penziju.

"Moram priznati da su njegove tri runde protiv Harrisona bile spektakl kakav u životu nisam vidio. Sav se tresem od straha!", izjavio je cinično mlađi od ukrajinske braće, Vladimir, vlasnik svjetskih teškaških naslova po IBF, IBO i WBO verziji.

Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.