Promo
117

Malim delfinima velikog srca: Mozzart uz Plivački klub SPID

Plivački klub SPID osnovan je 2015. godine, a sa radom su počeli godinu kasnije jer su željeli da omoguće besplatno članstvo osobama sa invaliditetom.

U tome su i uspjeli, pa danas mogu da se pohvale sa više od 150 mladih plivača u klubu, brojnim medaljama i priznanjima. Njihov šampionski put i plemenitu misiju prepoznali su u kompaniji Mozzart.

"Donacija majica za sve naše članove mnogo znači iz razloga što je to njihov dres. A svi znamo da dres označava pripadnost nekom klubu i veliku dozu sreće i zadovoljstva. Zato se od srca zahvaljujemo kompaniji Mozzart na podršci", kaže Amel Kapo, predsjednik Plivačkog kluba SPID Sarajevo.

Među 150 aktivnih članova kluba su osobe sa invaliditetom i djeca tipičnog razvoja. Svi oni su podijeljeni u grupe početnika, odnosno elementarnu školu plivanja, predtakmičare i takmičare među kojima imaju i reprezentativce Bosne i Hercegovine u paraplivanju, te nastupaju u uzrasnim kategorijama od pionira do seniora. Plivači SPID-a se takmiče na domaćim i regionalnim takmičenjima, dok paraplivači već nastupaju na svjetskom nivou. Njihov paraplivač Ismail Barlov je 4. u disciplini 50 m prsno u klasi SB2 i 7. u disciplini 150 MIX na Svjetskom prvenstvu koje se upravo održava u Mančesteru.

Klub je ostvario mnogo značajnih uspjeha, a posebno izdvajaju nagradu za Šampiona inkluzije 2018. godine koju su dobili od UNICEF-a.

U najbolje sportske rezultate ubrajaju srebrnu medalju Ismaila Barlova na 50 m prsno u klasi SB2 na Svjetskoj seriji za seniore u Limogesu u Francuskoj, te ostvarenu A normu za Paraolimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Nermin Memić je prvi paraplivač koji je nastupio na Evropskom prvenstvu u Dablinu 2018. godine, a Ismail Zulfić i Ismail Barlov prvi su paraplivači koji su nastupili na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Mančesteru. Barlov je ujedno prvi parasportista iz grupe individualnih sportova koji ima A normu za paraolimpijske igre.

Nakon završenog Svjetskog prvenstva i kratke pauze, nastavljaju sa pripremama za takmičenja koja im dolaze u narednom periodu. Glavni cilj im je što bolja priprema za Paraolimpijske igre sljedeće godine u Parizu. Takođe, žele da nastave da rade na pozitivnom primjeru inkluzije, te da uključe što veći broj osoba sa invaliditetom u sport.

S obzirom na to da su sve aktivnosti u klubu za osobe sa invaliditetom besplatne, troškove pokrivaju kroz projekte koje sufinasiraju različiti nivoi vlasti u BiH. Posebno ih čini sretnim kada njihovu misiju prepoznaju društveno odgovorne kompanije kao što je Mozzart.