Kvalifikacije za EP
390

Mađarska još jednom savladala Srbiju i otežala joj borbu za plasman na EURO

S. G.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Mađarske nanijeli su Srbiji još jedan poraz u kvalifikacijama za plasman na Evropsko prvenstvo nakon što su ih večeras u Budimpešti savladali rezultatom 2:1.
Mađari su nakon trijumfa u Beogradu (1:0) prošlog mjeseca našim istočnim komšijama nanijeli još jedan poraz koji im je znatno zakomplikovao situaciju kada je u pitanju borba za plasman na EURO naredne godine.

Više od 67 hiljada gledalaca na prepunoj Puskas Areni moglo je uživati u sjajnoj utakmici, a domaća publika demonstrirala je spektakularnu koreografiju koja nikoga nije ostavila ravnodušnim.

U uzavreloj atmosferi u Budimpešti Mađari su prvi poveli. Igrala se 21. minuta kada je Loic Nego pobjegao srbijanskog odbrani i proigrao Vargu, a ovaj rutinski zatresao mrežu Orlova.

Srbija je relativno brzo uzvratila i to nakon kornera. Loptu je ubacio Živković, a stoper Pavlović "sam kao duh" sa par metara je šalje u gol domaćina.

Ipak, kratko je trajala radost Srbije jer su Mađari samo 60 sekundi kasnije još jednom poveli i to na kakav način.

Nego je upisao i drugu asistenciju, ovaj put za Sallaija koji bez mnogo razmišljanja šutira sa distance i divno pogađa gol Milinković Savića. To je ujedno bio rezultat prvog dijela igre.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

U nastavku Srbija je ta koja je imala nešto više od igre. Izabranici Dragana Stojkovića nisu imali sreće u pojedinim trenucima budući da su čak dva puta zatresli mrežu, ali od gola nije bilo ništa zbog opravdane ofsajd pozicije u oba slučaja.

Osim toga, Srbijanci su u 70. minuti pogodili dvije stative i to u jednom napadu. Prvo Tadić, a potom i Pavlović.

Ekspresno je odgovorila Mađarska preko Bole koji je poveo još jednu od mnogih kontri domačina, ali je šutirao pored gola.

Srbija se u nadoknadi mogla spasiti poraza, ali je mađarski golman Dibusz odbranio udarac glavom Milenkovića sa tri metra od gola.

Do kraja se rezultat nije mijenjao i domaći su ovom pobjedom sebi širom otvorili vrata plasmanu na EURO koji se naredne godine igra u Njemačkoj.

U ostale dvije utakmice u ovom terminu Danska je na svom terenu bila bolja od Kazahstana sa 3:1, dok su Italijani nadigrali Maltu rezultatom 3:0.

Standings provided by Sofascore