sport
291

Lorens Listo uoči 449. skokova sa Starog mosta: Bez konkurencije za sada

Piše: Edin Isanović
Lorens Listo, mostarska lasta, do sada je pobijedio osam puta na tradicionalnim skokovima sa Starog mosta. Ove godine se takmičenje u gradu na Neretvi održava 26. jula, a Listo vjeruje kako ponovo može dotaći vrh. U razgovoru za Klix.ba govorio je o pripremama za 449. tradicionalne skokove.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Na početku je istakao kako se tokom čitave godine priprema za ovaj veliki događaj.

"Konstantno idem u teretanu i trčim. Kada dođe lijepo vrijeme onda nekoliko puta skočim s mosta do zvaničnog takmičenja. Izuzetno je važna fizička sprema. Kada je to na nivou, onda je čovjek i psihički stabilan. Ako niste fizički spremni, to se odrazi i na mentalnu snagu. Neće se moći skočiti onako kako želite“, kazao je Listo za naš portal.

Opisao je osjećaj nekoliko sekundi leta sa Starog mosta u Neretvu.

"Ritual počinje preskakanjem ograde. Tada proradi adrenalin, nastaje neka eksplozija u tijelu. Kada se stane na kamen publika ušuti, bukvalno se ništa ne čuje iako ima nekoliko hiljada gledatelja. Koncentracija mora biti maksimalna. Koliko god puta se skoči s mosta, postoji opasnost od povrede. Visoko je, a i sam udarac u vodu je jak. Zbog toga ne smije biti opuštanja. Slobodan pad traje tri sekunde, a jedino što nije ugodno jeste udarac u vodu. Putujete od 80 do 100 kilometara na sat i onda se u metar zaustavite. Silina udarca je žestoka. Teško je sve riječima opisati", kazao je naš sagovornik.

Naglašava kako se na zvanično takmičenje prijavio kada je imao 19 ili 20 godina.

"Skakao sam i sa onog drvenog mosta sa 16 godina. Vježbao sam stalno i nisam se želio prijaviti dok nisam bio sto posto spreman. Uvijek sam težio da se borim za vrh“, dodaje Listo.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Lorens ističe kako nikada nije skakao sa Starog mosta za novac koji nude turisti.

"Nikada nisam to radio, imam svoj posao i skačem da se takmičim. Imaju momci koji to rade profesionalno. Njima se plaća, a i treba da se plaća. No, skakao sam za dosta svjetskih TV kuća koje su pravile emisije i naravno da sam to naplatio. Neću im džaba skakati".

Čovjek koji je osam puta pobijedio u skokovim sa Starog mosta napominje da je konkurencija u ovom takmičenju bila jača prije pet ili šest godina.

"Ne potcjenjujem konkurenciju posljednjih godina, to su sve spremni momci. Sigurno će doći vrijeme da i oni počnu pobjeđivati. Ipak, prema mom mišljenju, najveća konkurencija je bila prije nekoliko godina kada su skakali Haris Džemat, Arman Puzić i Samir Zukanović Lile. Nas četvorica smo se uvijek nadmetali. Kada u takvoj konkurenciji pobijedite, budete presretni. Pamtim da smo se mijenjali na pobjedničkom postolju. Skokovi su simbol grada Mostara i ušli su u uži krug da budu pod zaštitom UNESCO-a. Vjerovatno će se desiti da ćemo, kao i Stari most, ući u kulturnu baštinu. To dovoljno govori o značaju“.

Na kraju je spomenuo kako je veliki događaj dolazak svjetske serije Red Bull Cliff Divinga u Mostar.

"Tu dolaze najbolji svjetski skakači i takmičenje će se održati 15. augusta. To je velika stvar za grad Mostar i BiH. Dah stane kada gledate te momke kako skaču. Ipak, mi imamo tradiciju dugu 449 godina i meni su najvažniji naši skokovi. Onda ide sve ostalo“, zaključio je Listo.