sport
636

Ljubav Bosanke i Irca: Svako na svoju stranu i neka bolji pobijedi

Piše: E. S. H.
(Foto: Privatni album )
U domu Irme i Johnnyja u irskom gradu Galwayu večeras će navijanje biti podijeljeno. Irma je iz Bihaća i navijat će za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a njen suprug će navijati za boje svoje zemlje, pa će mahati zastavom Irske. Utakmica baraža između ove dvije reprezentacije se igra večeras na stadionu Bilino polje u Zenici od 20:45 sati.

Kao studentica Prava u Grazu u Austriji Irma Joyce je radila povremeno u irskom pubu gdje je upoznala Johnnyja. Družili su se poslije posla i organizirali nogometne turnire za humanitarna udruženja, a njihova druženja su vremenom prerasla u vezu.

"Vjenčali smo se 2012. godine u Bihaću. Johnny je vremenom postao nostalgičan pa smo odlučili da dođemo u Irsku u njegov rodni grad Galway. Plan je bio da ostanemo u Irskoj godinu dana jer ja nisam bila sigurna da će mi se svidjeti a i daleko je od kuće. U međuvremenu sam dobila i posao pa smo još uvijek tu. Osim na vremenske nepogode za sad nemam zamjerki", kazala nam je Irma na početku razgovora.

Napomenula je da su Irci slični nama po mentalitetu, da su opušteni i da vole druženje.

"Rekla bih da mogu popiti više nego mi, ali ipak ne znaju kao mi. Kod nas bez dobre meze ne ide, a Johnny je već naučio tako da okupljanja u kući ne prolaze bez malo suhog mesa i sira. Irci se vole žaliti na apsolutno sve, to je nekako dio njihove kulture ali je jako simpatično. Po tome smo isti, nikad nismo zadovoljni i naravno irsko je sve najbolje i vjeruju da svi oni koji nisu Irci žele biti Irci", ispričala nam je Irma.

Za građane Irske kaže da su veliki fanovi nogometa, a kad je u pitanju reprezentacija Irske i stari i mladi su uvijek spremni za navijanje. Oni koji vole nogomet u Irskoj su upoznati sa igračima naše reprezentacije i znaju da nećemo biti lak protivnik.

"Što se tiče Bosne i Hercegovine kao države ne znaju mnogo, rat je glavna asocijacija. Pojedinci koji su više putovali po kontinentu pa i po Balkanu su zadivljeni našim prirodnim ljepotama i gostoprimstvom", rekla nam je ova Bišćanka sa adresom u Irskoj.

Irma već pjevuši naše navijačke pjesme, a kaže da ih Johnny poznaje pa se iznervira kada se prevari i zapjeva i on.

"On je krenuo u kontranapad pa je pokačio irske zastavice i šalove po cijeloj kući. Inače se volimo šaliti pa nam je ovo savršena prilika. Do sada smo zajednički bodrili obje ekipe mijenjajući dresove od utakmice do utakmice. Sada svako na svoju stranu i neka najbolji pobijedi (plavo-žuti naravno)", rekla je na kraju razgovora za Klix.ba Irma Joyce.