sport
572

Lejla Tanović za Klix.ba: Ponosna sam kad vidim zastavu BiH na cilju

Piše: D. B.
(Foto: Mirza Krvavac)
Dvadesetogodišnja Lejla Tanović najuspješnija je bh. biciklistkinja koja već neko vrijeme bilježi sjajne rezultate. S njom smo razgovarali o njenoj sportskoj karijeri, biciklizmu kao sportu, brojnim uspjesima, interesovanjima i planovima za budućnost.

Lejla Tanović ima 20 godina, živi u Sarajevu i profesionalna je biciklistkinja. Studentica je druge godine Pravnog fakulteta i članica Kluba brdskog biciklizma Plus, klao i profesionalnog biciklističkog tima Salcano Cappadocia.

Ljubav prema biciklima se javila u djetinjstvu i prerasla je u profesionalno bavljenje biciklizmom.

"Bicikl sam naučila voziti nešto kasnije u odnosu na svoje vršnjake, a prvi sam dobila kada mi je bilo šest godina. Zainteresovala sam se za biciklizam, a privuklo me je i to što mi ovaj sport omogućava da posjetim mnoga različita mjesta. Bicikl mi daje ogromnu slobodu i mogućnost odlaska u prirodu, a uz to je biciklizam veoma zabavan i atraktivan, kako za rekreaciju, tako i za takmičenje. Profesionalna sam biciklistkinja već pet godina", izjavila je Tanović za portal Klix.ba.

Biciklizam je sport koji zahtijeva mnogo odricanja i novca

Sport kojim se bavi zahtijeva konstantne i naporne svakodnevne treninge.

"Treninzi su veoma raznovrsni, mnogo radim na brzini, snazi i izdržljivosti. Moj trener Amar Njemčević je napravio specijalni program treninga koji je poseban u svijetu brdskog biciklizma. Taj program mi je omogućio da postignem izvrsne rezultate, pa sam u kratkom vremenu uspjela napraviti i historijski uspjeh. Također, mnogo vremena posvećujem tehnici, koja je veoma bitna za brdski biciklizam, jer su staze na UCI utrkama izuzetno zahtjevne, kako fizički tako i tehnički", otkrila je naša najbolja biciklistkinja.

Velika odricanja i ispravan način života su uslov za dobre rezultate.

"Kao što sam već rekla, veoma važan je odgovarajući program treninga, kao i kvalitetan trener koji je uvijek uz takmičara. Izuzetno je važno voditi zdrav život, zdravo se hraniti i odvajati vrijeme za odmor. U ostvarivanju uspjeha mi dosta pomaže činjenica da se ja zabavljam dok vozim. Biciklizam je za mene oduvijek bio zabava i uživanje", rekla je Tanović.

Biciklizam je veoma skup sport, posebno za takmičare koji dolaze iz zemalja poput BiH. Komponente bicikla su potrošni materijal i koštaju mnogo.

"Radi se o izuzetno skupom sportu, pogotovo to vrijedi za brdski biciklizam. Takmičarski bicikli nisu pristupačni u BiH i to je prepreka za bavljenje ovim sportom. Dijelovi za te bicikle su izrađeni od veoma laganih materijala kao što su karbonska vlakna, pa se brzo troše i lome na teškim utrkama. Gume su veoma bitne i mijenjaju se u zavisnosti od podloge. Moj izbor su češke gume Rubena-Mitas, koje su veoma kvalitetne. Zaštitno sam lice ove kompanije i ponosna sam na to", kazala je Lejla.

Podrška, zdrav život, treninzi i taktika ključni za uspjeh

Poznato je da sportisti imaju veoma malo podrške. Našoj biciklistkinji pomažu neki sponzori, ali to još uvijek nije dovoljno za najveća takmičenja.

"U početku su me finansirali samo roditelji, ali su troškovi postajali sve veći. Trenutno imam podršku Tondacha, Unicredit banke, Općine Stari Grad i Kantona Sarajevo. Sretna sam zbog toga, ali još uvijek nema dovoljno sredstava da nastupim na utrkama Svjetskog kupa. Bez obzira na probleme, moj tim je dosad uspješno promovisao BiH na dva kontinenta i u više od 10 zemalja. Uvijek se osjećam ponosno kad vidim zastavu BiH na ciljnoj ravnini", kaže Lejla.

Lejla vozi bicikl kakav biraju i najbolji biciklisti svijeta.

"Trenutno vozim bicikl Salcano, timski bicikl mog profesionalnog turskog tima Salcano Cappadocia. Radi se o modelu Assos XC s točkovima veličine 27,5 inča. U pitanju je bicikl vrhunskog kvaliteta i komponenti, a njegova ukupna težina iznosi 8,5 kg. Takav bicikl voze vrhunski svjetski biciklisti. Takav bicikl ne bih mogla sama priuštiti, to je sigurno, tako da je ugovor sa Salcanom itekako koristan", izjavila je Tanović.

Na utrkama je pored fizičke i psihičke spremnosti važno i podešavanje bicikla.

"Priprema bicikla prije utrke je izuzetno važna, treba voditi računa o pritisku amortizera i profilu guma, položaju na biciklu, načinu rada amortizera i slično. Moj trener Amar izuzetno dobro obavlja taj posao, prati uslove na stazi i podešava bicikl", rekla je dvadesetogodišnja uspješna biciklistkinja.

Tanović svoje treninge obavlja uglavnom u okolini Sarajeva pod budnim okom svog trenera, a pripreme za utrke su temeljite.

"Sve treninge obavljam s trenerom, koji nadgleda svaki moj korak. Kad treniram na cesti, on me prati autom. Najviše treniram u Vogošći na veoma dobroj stazi. Ukoliko se pripremam za kamenitu utrku, treniram na Čavljaku, a ako mi treba korijenje, onda odem na Trebević. Na utrke putujemo dva ili tri dana ranije, kako bismo se pripremili na stazi. Nakon toga pravimo taktiku za utrku i to nam uvijek donese prednost. Izuzetno sam sretna što radim s Amarom jer je on najbolji trener i stručnjak za brdski biciklizam u BiH. On je mnogo doprinio mojim uspjesima", kazala je Lejla.

Ona tvrdi da BiH ima dobre uslove za treninge, što pozitivno utječe na popularnost biciklizma.

"BiH zaista nudi sjajne uslove za treninge, planine su veoma blizu i sigurno nećete naći bolje. Ekspanzija biciklizma u našoj zemlji to i pokazuje. BiH ima sjajne kapacitete, a posebno mi je drago što su moji uspjesi privukli mlade u ovaj sport", istakla je Tanović.

Lejla postiže velike i historijske uspjehe za BiH

Naša biciklistkinja konstantno niže uspjehe.

"Potpisala sam ugovor za profesionalni turski tim Salcano Cappadocia, prva sam iz BiH kojoj je to uspjelo. Aktuelna sam viceprvakinja Balkanskog prvenstva u Makedoniji održanog 2014. godine, ali sam već ove godine u više navrata pobjeđivala aktuelnu balkansku prvakinju. Od osnivanja prve Premijer lige BiH svaki put sam bila osvajačica, odnosno tri puta zaredom. Aktuelna sam državna prvakinja u sve četri discipline (XCO, XCM, cestovni prvak i hronometar). Osvojila sam prvu medalju za BiH na jednoj UCI utrci, a završila sam druga na etapnoj UCI S2 utrci u Grčkoj, gdje sam ostvarila plasman karijere. Trenutno se nalazim na 97. mjestu na svijetu, odnosno na rang-listi svjetske biciklističke federacije UCI", rekla je Tanović nabrajajući samo najvažnije uspjehe u svojoj dosadašnjoj karijeri.

Ulazak u top 100 biciklistkinja svijeta ima poseban značaj.

"To za mene ima veliki značaj, jer je zapravo nagrada mom treneru i meni. U prošloj godini smo Amar i ja imali za cilj da se plasiram u prvih 150 na svijetu, a godinu sam završila kao 163. na svijetu, jer sam dan prije balkanskog prvenstva povrijedila ruku, pa sam sezonu morala završiti ranije. Nije bilo jednostavno i nekada je bilo i teških trenutaka, međutim trud se uvijek na kraju isplati. Trenutno sam 97. biciklistkinja svijeta u konkurenciji od više od 1.000 biciklistkinja. To je najveći uspjeh bosanskohercegovačkog biciklizma i nešto na što sam izuzetno ponosna", istakla je Tanović.

Velika očekivanja u budućnosti

Nju već danas očekuje nova utrka, a nakon toga i nova važna takmičenja, Olimpijada, Evropsko prvenstvo i druge utrke. Očekivanja su velika, jer Lejla želi medalje.

"U nedjelju imam utrku C1 kategorije u Samoboru, a nakon toga putujem u Baku na Evropske olimpijske igre, gdje ću Bosnu i Hercegovinu predstavljati u cestovnom biciklizmu. U julu planiram nastupiti na Evropskom prvenstvu u brdskom biciklizmu u Italiji, to će biti prva utrka za mene u tom rangu. Ali ne bojim se izazova i očekujem dobar plasman. Trenerov cilj za ovu godinu je bio ulazak u top 100, a s obzirom na to da smo to uspjeli za pola sezone, naš naredni plan za ovu godinu je ulazak u prvih 80 na svijetu", završila je Tanović.