sport
285

Lejla Tanović među 135 najboljih biciklistkinja svijeta

Klix.ba
Takmičarka biciklističkog Kluba "Puls" i članica profesionalnog tima Salcano Lejla Tanović nastupila je na etapnoj utrci UCI S2 u Novom Sadu, te se plasirala među prvih 135 biciklistkinja svijeta.

Utrka je vožena u tri etape: prvi dan je bio na programu hronometar, drugi dan je vožena point to point utrka dužine 15 kilometara, a posljednjeg dana najzanimljivija etapa po ulicama Novog Sada.

Lejla je završila sedma u ukupnom poretku i tako osvojila 40 olimpijskih UCI bodova za Bosnu i Hercegovinu.

Jovana Crnogorac, Lejla Tanović i Yana Belomoyna
Jovana Crnogorac, Lejla Tanović i Yana Belomoyna

"Izuzetno smo zadovoljni prvom utrkom ove sezone, Lejla je pokazala vrhunsku formu i za očekivati je još bolje rezultate. Sa novih 40 bodova nastavljamo put za ulazak u top 100 biciklistkinja svijeta. Nakon prve etape i malog kiksa, Lejla je drugu odvozila puno bolje i završila na 5. mjestu. Treća i posljednja etapa se lomila oko 6. mjesta za generalni plasman. Lejla je izvrsno odvozila utrku i ovu etapu završila ispred konkurentkinje sa pet sekundi prednosti. Međutim u generalnom plasmanu su nedostajale tri sekunde za 6. poziciju. Raduje nas činjenica da je Lejla vozila bolje iz etape u etapu", izjavio je trener kluba Amar Njemčević.

Utrku je osvojila Jovana Crnogorac, također vozačica profesionalnog tima Salcano, ispred osvajačice Svjetskog kupa Ukrajinke Yane Belomoyne. Sljedeći test Lejla će imati na UCI utrci u Vodicama 26. aprila.