UCI ranking
293

Lejla Tanović 74. biciklistkinja svijeta, naredni cilj ispunjenje norme za Olimpijske igre

Klix.ba
Najuspješnija bosanskohercegovačka biciklistkinja, devetorostruka državna prvakinja i dvostruka Balkanska prvakinja u brdskom biciklizmu Lejla Tanović, nakon upisa bodova zauzima 74. mjesto na UCI rankingu.

Takmičarka profesionalnog SMF tima jedina je iz BiH plasirana među 100 najboljih biciklistkinja svijeta.

Sezonu je završila nastupom na najjačoj UCI HC kategoriji u Turskoj osvajanjem četvrtog mjesta, a osim tog rezultata Tanović je u protekloj sezoni odnijela tri pobjede na UCI utrkama te je trenutno jedina biciklistkinja s pobjedom na UCI utrci. Odbranom balkanske titule u Grčkoj drugi put zaredom u elite kategoriji postigla je najveći uspjeh bh. biciklizma.

"Sezona je bila iznimno uspješna i Lejla je pokazala veliki napredak kao i da se može takmičiti protiv najboljih biciklistkinja na svijetu. Plasman na UCI rankingu bio bi i bolji da nismo propustili nekoliko utrka radi bolesti što je uticalo da Lejla osvoji manji broj bodova od planiranog. Dokaz tome je i njen plasman na premijernom svjetskom kupu u Albstadtu na kojem je osvojila 60. mjesto", rekao je njen trener i selektor reprezentacije Amar Njemčević.

Narednu sezonu Tanović počinje već u martu, a glavni cilj je ispunjenje norme za olimpijske igre u Tokiju 2020 godine.