Sramna poruka
5

Legendarni Lehmann dobio otkaz u Herthi nakon bruke s bizarnim rasističkim ispadom

K. H.
Foto: Sportbuzzer
Foto: Sportbuzzer
Nekadašnji golman Arsenala Jens Lehmann dobio je otkaz u berlinskoj Herthi nakon što je u javnosti procurio rasistički komentar upućen bivšem nogometašu Dennisu Aogu, a za koji mu ni dodatno objašnjenje niti izvinjenje nije bilo dovoljno.

Pretpostavlja se da je Lehmann slučajno poslao poruku Aogu, a ovaj je to odlučio odmah objaviti na društvene mreže, nakon čega nije bilo spasa za ovog bivšeg golmana. Dennis Aogo trenutno radi kao analitičar Sky Sportsa, na što je Lehmann sramno reagovao.

"Da li je Dennis zapravo vaš 'kvota crnac'?", pitao je Lehmann misleći na to da je ovaj bivši nogometaš zaspolen samo kako bi se ispoštovala rasna jednakost.
Sporna poruka koju je Aogo objavio na društvenoj mreži Instagram
Sporna poruka koju je Aogo objavio na društvenoj mreži Instagram

Lehmann se kasnije javno izvinio na Twitteru, napisao je da se lično izvinio Aogu zbog dojma koji je stvoren i da je on neko ko zaslužuje poštovanje zbog svog integriteta.

"Već sam pozvao Dennisa i zamolio ga za oproštaj, ukoliko ga je to uvrijedilo. Nije trebalo uopšte tako zvučati, trebala je biti šala. Bilo je namijenjeno nekom drugom, ali sve je bilo u pozitivnom smislu. Preuzimam odgovornost za svoje postupke", rekao je Lehmann.

Ubroz nakon toga oglasili su se i iz Herthe.

"Takve izjave ni na koji način ne odgovaraju vrijednostima za koje se zalaže Hertha. Ograđujemo se od bilo kojeg oblika rasizma", saopćili su iz Herthe.

Lehmann je tokom karijere igrao za Arsenal od 2003. do 2008. godine, kao i kratko 2011. godine, a za reprezentaciju Njemačke je branio 61 put. Također je branio i za Stuttgart, Borussiju Dortmund, Milan i Schalke.