Pomjeraju granice
21

Legendarni klub za trenera angažovao prvu Afroamerikanku u historiji bejzbola

N. K.
Boston Red Soxi ušli u historiju
Boston Red Soxi ušli u historiju
Boston Red Soxi ušli su u historiju angažujući Biancu Smith, prvu Afroamerikanku ikad koja je postala trener u profesionalnom bejzbolu.

Smith će raditi kao trener u manjoj ligi u organizaciji sa sjedištem u klupskom pogonu za razvoj igrača u Fort Myersu na Floridi i radit će uglavnom s pozicionim igračima, navodi MLB.

Špekulacije o Bianci pojavile su se prošle sedmice u Boston Globeu, a ekipa je sinoć zvanično potvrdila angažman novog zaposlenika.

"Mislim da je to izvrsna prilika i nadahnuće drugim ženama koje su zainteresovane za ovu igru. Ovo nije nešto o čemu sam razmišljala dok sam bila mlađa pa sam uzbuđena što ću dobiti priliku da pokažem šta mogu", rekla je za MLB.

Smith se tako pridružila maloj grupi žena koje se bave ovim sportom. Prošle sezone, prvi put u historiji profesionalnog bejzbola, Alyssa Nakken je postala prva žena koja je trenirala ekipu tokom meča velike lige. Nakke je trenirana prvu bazu za San Francisco Giantse tokom egzibicione utakmice u julu.

U novembru su Miami Marlinsi unajmili Kim NG za novog generalnog menadžera tima, što ju je učinilo prvom ženom GM-om i prvom GM-om iz Azije u historiji bejzbol Major League.