Historijski trenutak
21

Becky Hammon postala prva žena koja je vodila NBA tim u jednoj utakmici

H. H.
Hammon je dio stručog štaba San Antonio Spursa postala 2014. godine (Foto: Twitter)
Hammon je dio stručog štaba San Antonio Spursa postala 2014. godine (Foto: Twitter)
Becky Hammon postala je prva žena koja je vodila jedan NBA tim nakon što je glavni trener San Antonio Spursa Gregg Popovich isključen protiv Los Angeles Lakersa (107:121).

Popovich je isključen krajem prvog dijela nakon rasprave sa sudijom Brownom kojoj je prethodila odluka kojom nije bio zadovoljan, a kada je napustio teren uz aplauz nekoliko prisutnih članova porodice, iskusni stručnjak je uperio prst u Hammon i sugerisao da ona sada vodi ekipu.

"Očito je da je to velika stvar i značajan trenutak. Trudim se da ne mislim o široj slici i njenom ogromnom aspektu, jer može biti otežavajuća oklonost", rekla je Hammon nakon meča, a pohvale i čestitke je dobila i od igrača svog tima, kao i članova Lakersa.

[TWITTER]1344558872560766979[/TWITTER]

"Radila je kvalitetno u posljednjih nekoliko godina i trener Popovich joj je pružio priliku. Lijepa je stvar čuti kako vodi ekipu. Jako je strastvena i čestitam joj na dobro obavljenom poslu", kazao je nakon utakmice LeBron James.

Hammon je tokom karijere igrala za New York Liberty i San Antonio Stars u WNBA-u, kao i u inostranstvu, prije nego što je postala dio stručog štaba San Antonio Spursa 2014. godine.