sport
0

Lee Westwood skinuo Tigera Woodsa s trona

Totalsport
Lee Westwood (Foto: Reuters)
Lee Westwood (Foto: Reuters)
Amerikanac Tiger Woods više nije najbolji golfer svijeta. S vrha PGA liste ga je prvi put nakon juna 2005. godine skinuo 37-godišnji golfer Lee Westwood.

Otkad je PGA liste, a uvedena je 1986. godine, niko nije neprekidno na prvom mjestu proveo 281 sedmicu, koliko je donedavno nedodirljivi 35-godišnji Woods imao čast provesti na tronu.

Westwood, koji ove sedmice nije nastupao na turnirima, znao je da će postati broj 1 ukoliko Martin Kaymer ne osvoji jedno od prva dva mjesta na Andalucia Mastersu u Valderrami, a kako je njemački golfer na kraju završio na diobi 21. mjesta, slavlje za Westwooda moglo je početi.

"San je svakoga biti najbolji na svijetu. Kada odrastate i ljudi vas pitaju šta želite u životu, kažete: 'Želim biti najbolji na svijetu'. Tako ja u ovom trenutku mogu ljudima pokazati PGA listu i reći: 'Evo, ja sam najbolji golfer na planeti'. Veliko je postignuće kad pogledate ko je sve bio na broju 1", komentirao je Westwood, koji je sretan trenutak proslavio s roditeljima i uskim krugom najbližih prijatelja.

Westwood je prvi europski golfer na svjetskom broju 1 nakon sunarodnjaka Nicka Falda kojem je to uspjelo 1994. godine, te 13. ukupno koji je zasjeo na vrh nakon što je uvedena ljestvica. Također, Westwood je četvrti golfer koji je zasjeo na broj 1, a bez da je osvojio naslov na turnirima iz najviše, Major-kategorije.