Sportski savez BiH
0

Larisa Cerić i Markica Dodig bh. sportisti godine

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Judistkinja Larisa Cerić i boćar Markica Dodik proglašeni su sportistima godine u izboru najuspješnijeg sportiste naše zemlje u 2009. godini u tradicionalnom izboru Sportskog saveza Bosne i Hercegovine (SSBiH).

To je prvi slučaj podjele prestižne nagrade koja se dodjeljuje svake godine najboljim sportistima naše države.

Odlukom Stručnog žirija, koji su sačinjavali sportski radnici, bivši sportisti i novinari, njima je pripalo ovo laskavo priznanje u konkurenciji deset nominovanih sportašica i sportista - Larisa Cerić (judo), Dejana Knežević (rukomet), Merima Softić i Arnela Odžaković (karate), Sandra Mitrović (odbojka), Markica Dodig (boćanje), Hamza Alić (atletika), Amel Mekić (judo), Mirsad Terzo (bodybuilding) i Malik Čabaravdić (aviomodelarstvo).

Larisa Cerić je proglašena najboljom sportašicom BiH, nakon što je u ovoj sezoni osvojila titulu svjetske juniorske prvakinje u Parizu, te srebrenu medalju na Mediteranskim igrama u Pescari.

U muškoj konkurenciji za najboljeg je proglašen Markica Dodig, član boćarske reprezentacije BiH kojem je ovo treći naslov sportiste godine nakon što je već bio izabran 2005. i 2007. godine.

Na svečanosti, održanoj večeras u sarajevskom Narodnom pozorištu, prisutnima se obratio Predsjedavajući Predsjedništva BiH i pokrovitelj manifestacije Željko Komšić.

''Želim čestitati svim dobitnicima nagrada i Sportskom savezu na postignutim rezultatima i dobrom radu u protekloj godini. Ova manifestacija je primjer kako da predstavimo našu državu u svijetu na pravi način, te da mlade generacije usmjerimo prema sportu'', kazao je on.

Za najboljeg trenera proglašen je trener judo reprezentacije BiH Branislav Crnogorac.

Nagradu za životno djelo iz oblasti sporta za 2009. godinu pripalo je Omeru Stamboliću.

U konkurenciji ženskih ekipa najuspješnija je bila ekipa RK Borac Banja Luka, a kod muškaraca Odbojkaški klub Kakanj.

U juniorskoj konkurenciji za najbolje su proglašeni karatistkinja Eldina Maslo i karatista Haris Škrijelj.

Posebno priznanje za životno djelo"In Memoriam'' pripalo je Milošu Mrdiću, sedamnaestogodišnjem džudisti trebinjskog Leotara i osvajaču više sportskih medalja i priznanja, koji je preminuo prošle godine nakon treninga na Olimpijskom bazenu u Trebinju.

Posebno priznaje "Mirza Delibašić" dodijeljeno je nogometašu Edinu Džeki.