sport
511

Larisa Cerić evropska univerzitetska prvakinja

FENA
Larisa Cerić
Larisa Cerić
Najbolja bosanskohercegovačka judašica Larisa Cerić osvojila je zlatnu medalju na 2. Evropskom univerzitetskom judo prvenstvu, koje je u organizaciji EUSE (Evropske univerzitetske sportke asocijacije) održano u Coimbri (Portugal), saopćeno je iz Judo saveza Bosne i Hercegovine.

Aktuelna evropska prvakinja za seniorke do 23 godine titulu univerzitetske prvakinje Evrope će nositi dvije godine s obzirom da je sljedeće prvenstvo 2015. godine. U kategoriji više od 78 kg naša najuspješnija sportašica još jednom je potvrdila svoje mjesto u Evropi.

Na prvenstvu je nastupilo preko 50 univerziteta iz 15 zemalja, a Cerićeva, kao naša jedina takmičarka, predstavljala je Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku.

Sa Larisom je na prvenstvu bio i selektor BH tima Branislav Crnogorac, koji je pored trenerskog posla obavljao i funkciju sportskog direktora za judo ispred EUSE.

"Izuzetno je zadovoljan ovim nastupom kao i posljednjim nastupima Larise Cerić na Evropskog kupu u Beogradu gdje je osvojila prvo mjesto i na Svjetskom prvenstvu za seniorke u Rio se Janeiru je bila peta, s obzirom da već iduće godine počinju kvalifikacije za OI 2016. Svakako treba istaći da je tradicija održavanja evropskih univerzitetskih judo prvenstava započela u Sarajevu 2011. godine, kada su sarajevski judo klubovi, kao tehnički organizatori, na visokom nivou organizirali 1. evropsko univerzitetsko judo prvenstvo", kazao je Crnogorac.

Treće Evropsko univerzitetsko prvenstvo održat će se 2015. godine u Parizu.